Изумителен плонж на Свендсен му донесе титла в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Двамата хегемони в модерната история на биатлона Емил Хегле Свендсен и Мартен Фуркад се впуснаха в титанична битка за титлата в най-престижната дисциплина – масов старт – на Олимпийските игри в Сочи.

Масовият старт бе отлаган два пъти в програмата на Сочи 2014, но дългото чакане определено си заслужаваше, защото битката за златния медал ще влезе в историята като една от най-великите. Свендсен и Мартен Фуркад финишраха с идентични времена, като и двамата плонжираха към финалната права и едва фотофинишът определи победителя – норвежецът.

Съперничеството между Фуркад и Свендсен не може да се сравни с това на великите Оле Ейнар Бьорндален и Рафаел Поаре. Но дуелът помежду им в Сочи приличаше на масовия старт в Холменколен през 2007-ма година, когато Бьорндален и Поаре си оспорваха по крайно вълнуващ начин победата в масовия старт (тогава в битката се включи и друг великан на биатлона – Свен Фишер).

Свендсен се възползва от последната си възможност да спечели индивидуален медал в Сочи 2014, след като досега се представяше крайно разочароващо в другите дисциплини. Фуркад, който доминира на XXII Зимна Олимпиада с титли в индивидуалния старт и преследването, отново трябва да се задоволи със сребърен медал в масовия старт, както беше във Ванкувър 2010.

Бронзов медал и куп комплименти заслужи приятната изненада на Олимпийските игри в Сочи Ондрей Моравец (Чехия), който завърши с време 42:44.9 минути – 13.8 секунди зад първите двама.

Това е второ отличие за Моравец от Сочи 2014, след като той спечели сребро в преследването на 12.5 км по-рано на Игрите, като днес бе перфектен и при четирите си стрелби. Също с 20 повалени мишени се отчете Свендсен, като това бе основният му коз пред Фуркад, който сбърка веднъж при първото си посещение на огневия рубеж, но демонстрира великолепна форма и с отлично ски бягане се намести в битката за златото, макар и неуспешно.

4066725

Това е трета олимпийска титла за Свендсен и втора в индивидуална дисциплина, след като във Ванкувър той спечели индивидуалния старт на 20 км.

Олимпийският шампион в масовия старт от Ванквуър 2010 – Евгений Устюгов – отново разочарова очакванията на домакините от Русия и се провали за пореден път, завършвайки едва 19-ти с 3 грешки. Най-добрият руснак отново бе Евгени Гараничев, който с 3 пропуска – най-много от състезателите в топ 10 – успя да финишира 5-ти, след Яков Фак (Словения) и призьорите.

4066737

Фредрик Линдстрьом с 2 пропуска остана шести за Швеция, а топ 10 допълниха Доминик Ландертингер (Австрия) – сребърен медалист от спринта – Йоханес Бьо (Норвегия), и двама канадци в лицето на Брендан Грийн и на Жан-Филип ле Гелек.

Живата легенда на биатлона и шампион от Сочи 2014 в спринта Оле Ейнар Бьорндален остана едва 22-ри, след като сбърка два пъти при първата си стрелба, а на последната се срина тотално и не успя да повали още четири мишени.

4066733

Бьорндален има 12 медала от Олимпийски игри – колкото иконата Бьорн Дели, като има още поне един шанс да излезе еднолично начело в престижната класация, защото в програмата на Сочи 2014 следват мъжката и смесената щафета.