Избраха тримата най-добри треньори в НХЛ

снимка: БТА/AP

Майк Бабкок от Детройт, Джон Куупър от Тампа Бей и Патрик Рой от Колорадо са финалистите за приза за най-добър треньор в първенството на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Бабкок, който изведе Канада до златните медали на зимните олимпийски игри в Сочи в началото на годината, помогна на Червените криле да стигнат до 23-о поредно участие в плейофите на НХЛ.

Детройт страдаше през целия сезон от редица контузии на основни играчи, но това не попречи на Бабкок да продължи серията, която е рекордна сред действащите тимове в лигата.

Треньорът трябваше да се справя с тежка криза, довела до клубен рекорд от 421 отсъствия на основни играчи в мачове, завършили със загуби. По 37 срещи пропуснаха звездите Павел Дацюк и Хенрик Зетеберг.

Рой, вратар от "Залата на славата", среща сериозни затруднения в първия си сезон като треньор в НХЛ, но той изведе Колорадо до рекордните 52 победи и трето място в генералното класиране в лигата.

За сравнение, Лавините бяха на 29-о място от общо 30-те отбора в НХЛ през миналата година. Куупър пък беше за първи цял сезон на пейката, но това не попречи на неговите качества и той помогна на Тампа Бей за второто място в Атлантическата дивизия, след като Светкавиците бяха на 28-а позиция в генералното класиране на НХЛ през сезон 2012/2013.