Фуркад развали прокобата на Оберхоф

галерия:

снимка: БТА/AP

Лидерът във временното класиране за Световната купа по биатлон Мартен Фуркад (Франция) най-накрая развали прокобата на германския зимен център Оберхоф и спечели първата си победа там в кръг от най-престижните серии в белия спорт.

Световният шампион в масовия старт от Руполдинг 2012-та година Фуркад триумфира в първото издание на най-младата дисциплина в биатлона, с което заличи донякъде разочарованията от предишните два старта на германска земя.

4055366Френският ас остана трети в спринта и преследването вчера и онзи ден, а днес пристигна с още петима състезатели на огневия рубеж за последната си стрелба.

Фуркад обаче демонстрира забележителна скорост и поваляйки първи 5-те мишени, си осигури достатъчен аванс, за да пресече финала първи. Това е 28-ма победа на французина в кариерата му в Световната купа и 4-та през сезона след силното начало в Йостерзунд (Швеция).

Със само една пропусната мишена Фуркад заслужи победата в първия масов старт за сезона, като спря хронометрите на 37:39.4 минути. Така той изпревари с 5.2 секунди перфектно стрелялия руснак Алексей Волков, докато на трета позиция финишира най-добрият норвежец днес – Тарей Бьо, на 19 секунди от победителя с два пропуска.

Победителят от спринта и преследването в Оберхофер – Емил Хегле Свендсен (Норвегия) – завърши едва 11-ти, а плътно следвалият го ментор в предишните две дисциплини Оле Ейнар Бьорндален претърпя пълен провал.

Великият норвежец, който тази година ще стане на 40, не успя да повали цели 6 мишени и трябваше да се задоволи с незавидното 21-во място.

Фуркад продължава да води убедително в генералното класиране за Световната купа с 462 точки, следван от Свендсен с 294, авторът на две победи в Анеси Йоханес Бьо (258) и Бьорндален с 255.