Вятър лиши великия Бьорндален от победата

галерия:

снимка: БТА/AP

Живата легенда на биатлона Оле Ейнар Бьорндален за четвърти път през сезона в Световната купа остана на крачка от 94-ата си победа в знаменитата кариера.

След като вчера знаменитият норвежки ветеран завърши втори само на 0.4 секунди от победителя в спринта (неговото протеже) Емил Хегле Свендсен, днес Бьорндален стана жертва на силен вятър.

Норвежките асове стартираха заедно в преследването на 12.5 км в германския зимен център Оберхоф, като още след първата стрелба поведе Бьорндален, който бе безпогрешен при първите си три посещения на огневия рубеж.

Ветеранът повали първите две мишени в 4-ата си стрелба, но внезапен порив на вятъра го накара да спре за почти 30 секунди, след което ритъмът му се наруши и той сбърка два пъти – фатално за победата.

Заради двете си наказания Бьорндален предаде първото място на наследника си Емил Хегле Свендсен, който се възползва от подаръка на ментора си и извоюва 33-ата си победа за Световната купа.

4055224

На трета позиция остана лидерът в генералното класиране за Големия кристален глобус Мартен Фуркад (Франция), който не можа да стопи пасива си от 20-ина секунди след вчерашния спринт и трябваше да се задоволи с второ поредно трето място.

Четвърти изненадващо финишира литовецът Андрейс Расторгуйевс, а поздравления заслужи и чехът Михал Слесингер, завършил 5-ти. Топ 6 се допълни от трети норвежец – Йоханес Бьо, който направи фурор през този сезон в Световната купа с победите си в спринта и преследването в Анеси.

4055222

Българският отбор в Оберхоф не е в титулярен състав – основните ни състезатели Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечоров и Мирослав Кенанов не пристигнаха в Германия, за да се съсредоточат върху подготовката си за Зимните Олимпийски игри в Сочи.

Техните заместници останаха извън топ 60 във вчерашния спринт и не се класираха за днешното преследване. Най-добре се представи дебютантът Димитър Парталов – 73-ти, докато Димитър Герджиков завърши 81-ви, Антон Синапов – 86-ти, а Васил Чорбаджиев – 95-ти (последен от завършилите).