Франция спечели трета европейска титла по хандбал

снимка: БТА/AP

Франция спечели третата си европейска титла по хандбал за мъже, след като националният тим на страната се наложи с категоричното 41:32 (23:16) над домакините от Дания във финала в зала "Ийске Банк Боксен".

Франция контролираше изцяло финалния мач. Изключително добре подготвени физически и в защита, и в нападение, "сините" не срещнаха проблеми с Дания и доказаха още в началото на мача, че домакините нямат шанс за втора поредна титла.

Французите използваха схема, с която победиха датчаните през януари в мач от "Златната лига" и бързо дръпнаха в резултата с 6:0. Вратарят Тиери Омейер пък спечели дуела със своя колега на другия край на терена Никлас Ландин, който направи първото си спасяване след 8:45 минути игра.

Новите европейски шампиони на няколко пъти минаха дори и разликата от десет гола през първото полувреме на мача, което предизвика недовлството на близо 14 хиляди зрители в "Ийске Банк Боксен". Все пак, в края на първата част разликата беше стопена от голови серии на Микел Хансен и Ханс Лидберг, а процентът в спасявания на Омейер спадна до 33 при 23:16.

Франция пое отново контрола след почвиката и бързо стигна до разлика от десет гола, а националният селекционер Клод Онеста дори даде шанс за изява на голяма част от резервите. Това не попречи на "сините" и те триумфираха с трета европейска титла след тези през 2006 и 2010 година.