Разбихме Китай и сме 5-и в Световната купа по хандбал

Националният ни отбор по хандбал спечели 5-то място в Световната купа, след като победи в последния си мач тима на Китай с 38:30. Пред погледа на президента на Световната федерация д-р Хасан Мустафа и водачът на БФ Хандбал Росица Бакърджиева в зала ДКС “Васил Левски” във Велико Търново нашите хандбалисти не оставиха никакви шансове на китайците.

Още до полувремето българите решиха мача в своя полза, след като водеха с 18:11 на паузата. През втората част момчетата на Георги Андреев продължиха с добрите си изяви, за да завършат турнира с победа. Близо 800 души в залата аплодираха силно българските хандбалисти след края на мача. В предишното издание на турнира през 2015 година в Косово националите ни завършиха на 11-то място.

За най-добър играч в мача беше избран десният гард Георги Атанасов, който вкара 8 гола, а по 7 реализираха Светлин Димитров и Бранимир Балчев. Димитров стана отново голмайстор на Световната лига, както и преди две години. Сега дясното ни крило реализира 66 гола в 6 мача.

“Очаквах да победим с разлика. Играчите спазиха тактическите оказания. Трябваше да започнем силно двубоя, за да ги респектираме, защото не са слаб тим. Играят добре на контраатака и взехме всички мерки, за да им спрем силните страни. Мисля, че 5-то място е абсолютно заслужено, но можеше и повече”, заяви треньорът на България Георги Андреев.

Капитанът на тима Иван Иванов добави: “Свършихме си работата. Аз лично съм доволен от нашето представяне. Може би в първия мач срещу Кипър последните минути не играхме така както трябваше, но пък си взехме поука и се стегнахме. Искам да поздравя доктора Юри Золтаревский за това, че се присъедини към нашия отбор и ако не беше той, не знам как щяхме да сме здрави за всеки мач”.

След края на двубоя момчетата от отбора дадоха специален подарък на лекаря на отбора Юри Золтаревский, който е много известен рехабилитатор в немска клиника и лекар на хандбалния Шалке 04. Золтаревский сам изрази желание да работи безвъзмездно за нашия национален отбор.