Домрачова донесе историческо злато за Беларус, България 16-а в женската щафета

снимка: twitter.com

Женската щафета на Беларус спечели първо в историята си олимпийско злато в дисциплината 4x6 км в биатлона на Зимните игри в ПьонгЧанг. Голямата героиня за Беларус бе Дария Домрачова, която бе на 4-и пост и изведе тима си до титлата, след като надви останалите биатлонистки само с 3 използвани допълнителни патрона. Стрелбата се оказа решаваща за шампионките, които използваха общо 9 допълнителни патрона в осемте си стрелби и не влязоха в нито една наказателна обиколка.

Тимът на Беларус в състав Дария Домрачова, Динара Алимбекова, Ирина Крюко и Надежда Скардина осъществиха абсолютна сензация, като спечелиха титлата в ужасяващите условия в зимния център "Алпенсия". Силният вятър и снеговалежът направиха надпреварата повече от трудна за всички състезателки. Шампионките заковаха хронометрите на 1:12:03.4 часа.

Домрачова се зарадва толкова много, прекосявайки финалната права, че изпусна знамето на Беларус и то изхвърча надалеч. Това бе 4-о олимпийско злато за легендата в женския биатлон след 3-ите титли в Сочи 2014. 

На втората позиция завършиха шведките, благодарение на голямата си звезда Хана Йоберг. През цялото състезание "тре крунур" изоставаха и не бяха на водеща позиция, но при последната стрелба Йоберг свали 5 от 5 мишени без допълнителен патрон, а след това изпревари Анаис Бескон от Франция, за да донесе среброто на своя отбор. Още повече, че Швеция не влезе в нито една наказателна обиколка и изостана само на 10.7 секунди от шампионките.

С бронза се окичи Франция, която можеше да грабне и среброто, ако Бескон не бе задмината от Йоберг почти преди финалната права. Французойките завършиха на 17.6 сек. изоставане от Беларус. Топ 5 допълниха Норвегия и Словакия. 

Българската щафета завърши на 16-о място от 18 тима. Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова направиха страхотно състезание и изостанаха на 2:34.6 минути от шампионките. Те направиха страхотна стрелба, използвайки само 9 допълнителни патрона, но пък навлязоха в 2 наказателни обиколки, което се оказа решаващо за по-задното им класиране. Страхотен втори пост направи Даниела Кадева, която използва само 1 допълнителен патрон, за да свали мишените, и предаде щафетата на Попова на 13-о място. 

Изненадващо е класирането на Финландия - 15-а позиция, макар голямата звезда и водачка за Световната купа Кайса Макарайнен да направи добро състезание.