Феноменът Фуркад с трето злато в ПьонгЧанг

Легедната на световния биатлон Мартен Фуркад спечели третото си олимпийско злато на Игарите в ПьонгЧанг 2018, след като изведе по изключителен начин смесената щафета на  Франция до титлата.

Французите бяха трети преди последния пост на Фуркад, който направи страхотно състезание, стреля без грешка в двете стрелби и изведе тима си до олимпийската титла. За Мартен Фуркад, шесткратен носител на Световната купа, това е трета олимпийска титла от ПьонгЧанг след победите в преследването и в масовия старт. Той е най-титулуваният френски спортист на зимни олимпиади в историята, след като има 5 титли и 2 сребърни отличия в кариерата си. Единствено Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) има повече златни медала от французина в биатлона на олимппийски игри - 8.


Франция спечели олимпийската титла в смесената щафета по биатлон (2 по 6 км за жени и 2 по 7.5 км за мъже) на зимните игри в Пьончан. Мари Дорен-Абер, Ане Бескон, Симон Дестьо и Мартен Фуркад триумфираха за 1:08:34.3 час и използваха 4 допълнителни патрона.

Мартен Фуркад стана първият спортист, който печели 3 златни медала в Пьончан.

Защитаващият титлата си отбор на Норвегия (Марте Олсбу, Тирил Екхоф, Йоханес Нингес Бьо и Емил Хегле Свендсен) използва 11 допълнителни патрона, а Екхоф на втори поста влезе и в наказателна обиколка и завърши на второ място на 20.9 секунди от шампионите. 

Бронзовото отличие на втора поредна олимпиада спечели Италия. Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш завършиха с пасив от 26.9 секунди със 7 допълнителни патрона и без наказателна обиколка.
Германия завърши на 4-о място на 27.2 секунди. Ванеса Хинц, Лаура Далмайер, Ерик Лесер и Арнд Пайфер използваха седем допълнителни патрона. Отборът беше лидер преди последен пост, но Арнд Пайфер, олимпийски шампион в спринта на 7.5 км в Пьончан, използва пет допълнителни патрона и дори влезе в наказателна обиколка. Той замени в последния момент Симон Шемп, който е с вирусно заболяване. 


След финала Германия подаде официално контестация заради неправилна маневра на италианеца Доминик Виндиш на финалната права, който неправомерно смени коридора и попречи на спринта на Пайфер.

Българската щафета в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Красимир Анев и Владимир Илиев използва 11 допълнителни патрона и завърши на 17-о място на 3:57.4 минути ог шампиона Франция.