Българските успехи в покера

галерия:

снимка: фейсбук: Dimitar Danchev

След затихналите страсти покрай тазгодишната Олимпиада е време да оставим зимните спортове настрана и да обърнем внимание и на една друга сфера, в която можем да се похвалим с български успехи. Макар и да не се говори толкова много за нея, играта на покер става все по-популярна и разпространена, включително в пределите на нашата страна. Тя се предлага в различни разновидности и платформи за игра както онлайн, така и на живо, а любителите й са от новобранци и ентусиасти, до професионални играчи.

Пътят до достигането на професионално ниво обаче не е никак лесен и изисква много умения и подготовка, както всеки един спорт. Разликата е, че в покерът подготовката е на изцяло психологическо ниво, макар че многочасовите турнири предполагат и наличието на добра физическа издръжливост. Доброто познаване на играта и развитата техника, запазването на самообладание и хладнокръвие и способността за анализ на противника, са сред многото водещи умения за всеки добър покер играч, които явно добре са усвоили и родните ни професионалисти. Макар и имената им да се разчуват основно покрай значимите размери на спечелените от тях суми, качествата и постиженията на нашите момчета определено са достойни за уважение.

11156140_10206398197173363_6280103206849988151_n.jpg

Снимка: Фейсбук - Dimitar Danchev

Рекордна печалба за българския покер достигна Димитър Данчев през 2013г. Пловдивчанинът с псевдоним „Куул“ спечели турнир от сериите на живо на най-голямата онлайн покер зала в света PokerStars и се прибра у дома с над 2 милиона лева парична награда. Той сподели обаче, че в ключовите и критични моменти от играта парите трябва да останат на заден план, а фокусът да остане върху картите, противника и самата победа. Към днешна дата Митко вече е натрупал над 10 години стаж в покера, а според официалните класации и над 4 милиона долара в победи от турнири. Той продължава да се развива в любимата си игра, а рекордът му все още остава ненадминат за българските предели.

Макар и без поставяне на нови рекорди, изминалата година също беше доста успешна за нашите играчи. През 2017г. други двама известни български покер играчи постигнаха значими победи и затвърдиха челните си места в родната ранглиста.

14494697_1397019156993059_3410420009597279579_n.jpg

Снимка: Фейсбук - Lachezar Petkov

Лъчезар Петков се размина на косъм с първото място на турнир в Барселона, а среброто му донесе сумата от около 1.8 милиона долара. Варненецът се изяви и на миналогодишното издание на Световните серии по покер в Лас Вегас, които не се разминаха без засилено българско участие. Сред играчите, които отнесоха парични печалби или т.нар. „кешвания“, бяха Вилиян Петлешков, Димитър Данчев, Румен Нанев, Симеон Найденов и др.

Симеон също се отчете с голяма печалба за 2017г. в друго международно събитие от Световния покер тур. Той зае второто място в турнира LA Poker Classic и си тръгна с над 600 хиляди долара парична награда. Радостта от победата за нашето момче беше двойна, тъй като финалната маса съвпадна с националния ни празник. Симеон постигна значим успех и през 2013г., която изглежда също е била доста силна година за българския покер, когато спечели престижната златна гривна на Световните серии по покер.

Поздравяваме родните ни покер надежди за техните умения и постижения, и им пожелаваме настоящата 2018г. да им донесе все повече успехи и най-вече удоволствие от играта.