Бг биатлонистите се сринаха в спринта, Фуркад - също

Много лошо и слабо състезание направиха и четиримата българи, които участваха на спринта на 10 км. биатлон в ПьонгЧанг. Нашите останаха далеч назад и заеха разочароващи места в класирането от общо 87 спортисти.

Голямата изненада бе, че немецът Арнд Пайфер спечели титлата, а фаворитите - франсето Мартен Фуркад и норвежецът Тигнес Бьое останаха много назад заради лоши стрелби. Пайфер стреля без грешка в двете стрелби и измина трасето за 23:38.8 минути. Така той донесе второ злато за Германия в турнира по биатлон след титлата на Лаура Далмайер в спринта за жени вчера. Втори остана чехът Кръчмар, а третото място зае италианец - Доминик Вендиш (натурализиран австриец).

Красимир Анев завърши най-напред в класирането от нашите представители, като зае 37-а позиция. Владимир Илиев остана 54-и, а Антон Синапов - 56-и. Най-назад в подреждането от българските спортисти бе Димитър Герждиков, който завърши на 81-о място.

След края на старта голямата ни надежда Красимир Анев (2 грешки в стрелбата - по една от изправена позиция и легнал) обяви, че българските биатлонисти и останалите състезатели около тях в класирането са "пълнеж". Според него това е така заради лошото финансиране на спорта в по-малките държави. 

"Нищо не се променя. Ние сме пълнеж за големите, за да има кого да побеждават. Ските трябва да бъдат още по-добре, въпреки че и днес бяха добре. Винаги може още повече", заяви Анев пред Евроспорт България. Родният биатлонист ще стартира в преследването на 12.5 километра на Олимпиадата в ПьонгЧанг в понеделник.