Швейцарка развенча домакините на старта на сезона в Зьолден

галерия:

снимка: БТА/AP

Швейцарката Лара Гут (на снимката вляво) откри новия сезон в аплийските ски с великолепна първа победа в кариерата си в гигантския слалом в австрийския зимен център Зьолден. Тя изненадващо се пребори с конкуренцията на фаворитите на домакините и стана 20-ата победителка на старта на зимната кампания.

 

Утре е гигантският слалом при мъжете, като българското участие ще бъде осигурено от Стефан Присадов, който даде интервю за Sporta.bg преди вълнуващото начало на сезона.

 

Гут имаше предимство от 1.07 секунди след първия манш спрямо временната лидерка Катрин Цетел от Австрия, но успя да съхрани достатъчно от аванса си, за да спре хронометрите с 0.84 секунди по-добро време от това на конкурентката си.

 

За Гут това е първа кариерна победа в гигантския слалом и общо 4-та в стартове от Световната купа - досега тя има на сметката си два триумфа в супергигантския слалом и един в спускането.

 

За 10-ти път пък тя се покачва на подиума на толкова престижен старт, като в предишните случаи го е правела 4 пъти при спускане, 3 при супергигантски слалом и още 2 в гигантския.

 

 

С второто място в Зьолден трябваше да се задоволи фаворитката на домакините Катрин Цетел, а трета финишира германката Виктория Ребенсбург (на снимката горе), която се възползва от солидната си преднина от първия манш спрямо другата австрийка - Ана Фенингер (на снимката долу), останала на 4-та позиция.

 

 

Представителката на Лихтенщайн Тина Вайратер завърши 5-та, следвана от американката Микаела Шифрин, шведките Мария Питилае-Холмнер и Джесика Линдел-Викарби, швейцарката Доминик Жезен и канадката Мари-Микел Ганьон, която допълни топ 10.

 

Тина Мазе (на снимката долу), която стана носителка на Големия кристален глобус миналия сезон, имаше невероятната възможност да стане най-възрастната победителка в женския гигантски слалом в Зьолден - на 30 години и 177 дни. Върховото постижение в това отношение на Мартина Ертъл-Ренц обаче (30 години и 43 дни) остана непокътнато, защото словенската снежна кралица не успя да се справи със задачата.

 

 

Мазе даде 5-то време след първия манш, а във втория направи дори по-сковано спускане и остана на цели 1.43 секунди зад временната лидерка Вайратер. В крайна сметка сезонът за Мазе започна с разочароващото 18-то място.

 

Още по-неприятен бе стартът на германката Мария Хьофъл-Рийш (на снимката долу), която не успя да финишира в първия манш и отпадна безславно.