10-та етапна победа на Тур дьо ски за Марит Бьорген

снимка: БТА/AP

Хегемонията на норвежката Марит Бьорген през този сезон в Световната купа по ски бягане продължава, след като 6-кратната олимпийска шампионка спечели индивидуалното състезание на 5 км в класически стил – 4-ти етап от най-престижната серия надпревари „Тур дьо ски“.

За Бьорген това е 10-та кариерна етапна победа в Тур-а, като по този показател тя изостава единствено от полякинята Юстина Ковалчик, която днес финишира пета, но иначе има 16 етапни победи в спортния си път. На Бьорген няма да ѝ стигнат етапите в тазгодишното издание, за да задмине Ковалчик, но иначе едва ли ще има проблеми с осигуряването на крайния успех в престижната верига състезания.

Тя измина трасето за 12:48.5 минути, оставяйки на 11 секунди зад себе си сънародничката си Терезе Йохауг, която бе спечелила всички три надпревари в класически стил, но на 10 км, досега през сезона (едва за трети път в Тур дьо ски се провежда „класика“ на по-късата дистанция 5 км), преди миналата неделя да триумфира именно Бьорген.

Друга норвежка – Хейди Венг – завърши на трето място в италианския зимен център Толбах (Южен Тирол), като тя записа изоставане от 13 секунди спрямо победителката. 4-та се нареди шведката Ема Викен, следвана от Ковалчик.

В класирането за Тур-а Бьорген води с общо време 52:02.7 часа. Втора е Венг на 1:34.3 минути, а трета се нарежда Йохауг на 2:16.5. Утре е следващото състезание от тази верига- 15 кирометра преследване.

В класирането за Световната купа Бьорген е първа с 1049 точки, пред Йохауг с 675 и Хейди Венг с 642.