Руската школа срази норвежката в Тур дьо ски

снимка: NordicFocus

Казахстанската звезда в Световната купа Алексей Полтаранин спечели четвъртата си кариерна победа в „класически“ етап от най-престижните серии по ски бягане Тур дьо ски, триумфирайки в 4-ия етап на изданието за 2015-та година – 10 км индивидуално класически стил.

Основният конкурент на Полтаранин в етапа Петер Нортхуг от Норвегия остана на 22 секунди от победителя и финишира на незадоволителната седма позиция, макар все пак да запази лидерството си в генералното класиране на Тур дьо ски 2015.

Полтаранин вече има четири победи в последните шест етапа от най-престижната верига състезания по ски бягане, когато се провеждат в класически стил (останалите два успеха са на Нортхуг).

Казахстанецът завърши с половин секунда по-добро време от руснака Евгени Белов и 4.2 секунди по-добро от лидера в генералното класиране за Световната купа и шампион от миналата година Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия).

На още пет секунди назад завърши шведът Кале Халфарсон, а на пета позиция завърши швейцарецът Дарио Колоня, който не е сред основните претенденти за короната в Тур дьо ски.

Българинът Веселин Цинзов завърши на престижното 37-мо място с 15 секунди изоставане от победителя.

В генералното класиране на състезанието води Нортхуг с аванс от 1.5 секунди пред Сундби и 6.4 секунди пред третия Белов, докато Халфарсон е на 13.6 секунди на четвърто място.