Станимир Беломъжев: Изпращам най-успешния си сезон

снимка: Станимир Беломъжев - личен архив

Интервю на Ангел Искрев от Евроспорт, колумнист в Sporta.bg

Станимир Беломъжев е един от най-добрите спортисти на България в зимните спортове. Тачо, както го познаваме всички, свързани с ориентирането, донесе европейска титла и два медала от световното първенство в неговия спорт през сезона.

Станимир  познавам отдавна, а също толкова отдавна исках да проведа този разговор, защото Тачо, със сигурност, е един от най-трудолюбивите хора, които съм срещал...

Говорим си за успехите през сезона, за обезпечаването на подготовката, ще научите защо баща му е работил като строител в Норвегия този сезон, за приятелството му с Владимир Илиев, за Петер Нортхуг и още. А разговорът ни започва така: 

Здравей, Станимире, къде те намирам след тежкия сезон в ски ориентирането и не само?

Здравей, в момента се намирам в Троян и съм изключително щастлив, че имам възможност да съм си вкъщи и да тренирам на Беклемето след падналия наскоро сняг. 

 
Можеш ли да определиш този сезон като най-успешен в кариерата ти?
 
Определено след пълния комплект медали от европейското първенство, двата сребърни медала от световния шампионат и първото място в Световнотата ранглиста за сезона, това е най-силният ми сезон като спортист.
 
Не всички са запознати напълно със ски ориентирането, обясни ни защо това е твоят спорт
 
Ски ориентирането е моят спорт, защото това е спорт, който изисква висока физическа подготовка, голяма концентрация при избора на вариант и страхотни технически умения при предвижването по трасето. Ски ориентирането е спорт, в който трябва да се намери баланса между скорост на придвижване и умението да мислиш адекватно при избора на вариантите си. Спорт, свързан с природата и възможност всеки път да участваш на различни райони и терени.
 
Два сребърни медала от световното, европейска титлата през тази година. Да очакваме ли скоро да запишеш името си до това на Пепа Милушева (б.а. Пепа Милушева е първата българка със световна титла в зимен спорт (ски-ориентиране, 1994-а))?
 
В ски ориентирането най-важното и най-престижното състезание е световното първенство и напълно нормално е всеки един състезател да се стреми към световнтата титла. За жалост тази година само 4 секунди не ми достигнаха на спринта да изпълня и най-голямата си мечта. Определено смятам да продължа да преследвам мечтата си и, дай Боже, рано или късно това нещо да стане реалност!
 
С теб се познаваме отдавна и нещото, което винаги те е отличавало в моите очи е природният талант за спорт и желанието за победа? Това ли са най-важните качества, които те водят към успеха­?
 
Да, наистина с теб се познаваме от много време и имаме доста забавни преживявания, както като състезатели, така и като приятели. Мисля, че едно от най-основните качества за успеха е упоритост и трудолюбие. Определено желанието ми за реализация и за победа също много ми помагат.

Как се справя един българин в спорт като ски-ориентирането, който не е толкова популярен в нашата страна, а в Скандавието и Русия е на огромна почит. Кое е най-трудното?

Не е лесно. Даже бих казал, че е изключително трудно. Не говорим само от финансова гледна точка. Просто България е южна страна и липсата на снежни условия и съоражения за подготовка правят моя спорт изключително труден за практикуване. За това по-голямата и по-важната част от подготовката си прекарвам в Алпите и Скандинавието. В Норвегия, Швеция, Финландия и Русия, ски ориентирането е на голяма почит и много високо ниво и ако искам да съм конкурентноспособен на тях, аз трябва да прекарвам по голяма част от времето си там и да черпя знания и познания доректно от тях.

Кой ти помага в обезпечаването на подготовката ти?

През последните четири години, заради силните резултати, които постигнахме заедно с моят баща и треньор Иван Беломъжев, ние се финансираме от Министерството на спорта, както и от Българска федерация по ориентиране. За жалост през последния сезон, поради забавяне от страна на БФО за внасяне на анекса за финансиране на подготовката ми в Министерството, както и смяната на правителството се получи така, че част от подговоката ми трябваше да я заплатим със собствени средства, а и се наложи по време на лагера ни в Норвегия през декември месец, баща ми да работи строителство, за да може да си покрием разходите.

Наистина грозна картинка, за която не искам да се сещам и въпреки това ние успяхме да направим най-силният ни сезон. Надявам се за в бъдеще, че в лицето на г-н Красен Кралев и Министерството на спорта да имаме подкрепата и нещата да си дойдат на мястото. Да, ски ориентирането не е олимпийски спорт, но в момента той е най-успешният зимен спорт у нас.

Останалата част от интервюто със Станимир Беломъжев на Ангел Искрев четете в личния му блог НА ТОЗИ ЛИНК

Материалите на Ангел Искрев за Sporta.bg вижте в специалната ни секция "Колонката на..."