Зографски приключи 47-ми на голямата шанца в Сочи

снимка: Guliver/Getty Images

Българският представител в ски скоковете на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014Владимир Зографски приключи участието си в турнира на голямата шанца в ски комплекс „Руски Горки“ след първия скок.

Влади преодоля едва 110 метра заради неприятните атмосферни условия, но съдиите не оцениха особено високо изпълнението му (обща оценка от 48.5 точки), което определи общото му постижение от 89.3 пункта.

Единствено американецът Николас Александър събра по-малък общ сбор на точките и завърши след Зографски в класирането след първия скок, тъй като двама от 50-те участници бяха дисквалифицирани.

Само състезателите от топ 30 продължават към втория скок, когато ще бъдат разпределени и медалите. Временен лидер след едно спускане по шанцата е шампионът от Сочи 2014 на по-малкия 95-метров трамплин Камил Стох (Полша), който преодоля 139 метра и събра 143.4 точки.

Така полякът демонстрира нагледно, че не е сериозно пострадал при ужасното си падане от шанцата на първата тренировка.

Втори след първия скок е ветеранът Нориаки Касай, който участва на своята 7-ма Олимпиада, с постижение от 140.6 точки и също 139 метра. Трети е Зеверин Фройнд (Германия) със 140.2 точки.

Следва сребърният медалист на малка шанца Петър Превц (Словения) и Анси Койвуранта (Финландия), който блесна по-рано през сезона с етапната си победа в турнира „4-те шанци“. Бронзовият медалист от състезанието на 95-метровата шанца Андерс Бардал (Австрия) не впечатли с представянето си и се класира 18-ти.

Шокиращата изненада от турнира на голяма шанца е отпадането на шампиона от тазгодишното издание на „4-те шанци“ Томас Дитхарт (Австрия). Той имаше ужасния късмет да скача при попътен вятър, което се отрази сериозно на резултата му и той приключи 32-ри в крайното класиране.

Изненадващи са изключително слабите резултати на германеца Андреас Велингер (45-ти) и австрийската звезда Томас Моргенщерн (40-ти), който пък скочи само 122 метра и отпадна разочароващо.