Полша иска да вземе под крилото си Зографски

снимка: Guliver/Getty Images

Международната федерация по ски (ФИС) е предложила помощ на родната централа за развитието на ски скачача Владимир Зографски. Вариантът е да му се осигури треньор от чужбина.

Съществува шанс дори ФИС да плаща част от заплатата на спеца.  На работна среща на ФИС в Цюрих от Полската федерация по ски предложили Зографски да се премести да живее и тренира в страната и да следва в спортна академия.

Полша има една от най-силните школи и българинът ще тренира с някои от националните им треньори. На Олимпиадата в Сочи полякът Камил Стох спечели 2 титли, припомня вестник "Труд".

Последния сезон, вече под ръководството на баща си Емил Зографски, скачачът не спечели нито 1 точка за Световната купа, а преди 3 г. бе шампион на планетата за юноши. През зима 2012/2013 талантът записа значително по-силни изяви при мъжете от сегашните.

Към неговата подготовка вече няма ангажимент германецът Йоахим Винтерлих, освободен от родната федерация по настояване на баща и син Зографски.

От родната централа не обявяват сумата, похарчена за подготовката на спортиста, но тя със сигурност е внушителна. Парите са осигурени от спортното министерство и от спонсори.