Жирардели пристига в Боровец за Европейската купа

снимка: Булфото

Легендата на световните алпийски ски Марк Жирардели ще бъде на стартовете от Европейската купа по ски алпийски дисциплини в Боровец.

На 15 февруари българският курорт ще организира гигантски слалом, а ден по-късно ще има и състезание по слалом на пистата "Ястребец 2", която сега носи името на най-добрия български скиор за всички времена Петър Попангелов.

Това ще бъде е 11-тата Европейска купа в Боровец, като първото домакинство е през 1977 година. Курортът е организирал и две състезания от Световната купа през 1981 година и 1984 година, когато Жирардели печели слалома пред легендарния швед Ингемар Стенмарк.

"От 23 години не е имало такова състезание в Боровец. Направили сме всичко необходимо пистите да бъдат подготвени отлично. СНежната покривка е от 80 до 100 сантиметра, каквито са изискванията на ФИС. Смятам, че всичко ще бъде на ниво. Нямам притеснения за провеждането на ЕВропейската купа", коментира спортният директор на домакина "Бороспорт" Георги Кочов.

Участие досега са заявили състезатели от 14 държави, между които Норвегия, Швейцария, Австрия Франция, Германия, Великобритания, Словения, Русия и Япония. Процесът на регистрация продължава, а България ще бъде представена от максимално разрешените петима алпийци. "България ще бъде представена от най-добрия ни алпиец в техничните дисциплини Стефан Присадов, Георги Нушев, Камен Златков, Алберт Попов и още един състезател, който още не сме определили. Георги Георгиев и Никола Чонгаров няма да участват, тъй като по същото време ще бъдат в Сочи за скоростните дисциплини и суперкомбинацията", съобщи вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев.

"Предстои ни най-голямото ски състезание в България през този сезон. То се явява и последна проверка за най-добрите слаломисти в света преди техничните дисциплини на Олимпиадата. Засега имаме точните заявки само от Швейцария. Сред тях са Лука Ерни и Даниел Юле, които завършиха съответно пети и седми на слалома в Кицбюел преди десетина дни. Останалите отбори пазят в тайна имената на състезателите, които ще участват. Очакваме общо между 80 и 90 алпийци да се включат", допълни Бобев.

остъпът до трибуните за публиката по време на състезанията ще бъде безплатен. За всички желаещи да гледат на живо спусканията е осигурен и безплатен транспорт - от паркинга пред Кабинкова Въжена Линия до мястото на провеждане на състезанието - ски-център "Ястребец". Община Самоков ще организира паркинг в нисък Боровец и безплатен превоз до Боровец.

Официалното откриване ще бъде на 14 февруари от 18.00 часа на сцената пред хотел "Рила".

"Хубаво е, че точно по време на Олимпиадата легендарния български курорт Боровец се завръща на сцената на световните ски. Очакваме силно състезание, което ще бъде последна проверка на алпийците в техничните дисциплини преди стартовете в Сочи. Подготовката върви с пълна сила. Ще гоним стандартите на Световната купа", каза президентът на БФСки Цеко Минев.