Жабар триумфира на легендарната писта "Щрайф" в Белия керван

Италианецът Доминик Парис спечели за втори път след 2013 година в спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини на легендарната писта "Щрайф" в австрийския зимен курорт Кицбюел.

Световният вицешампион в дисциплината от Шладминг 2013 беше най-бърз с време 1:55.01 минута, записвайки първи успех за сезона и седми в кариерата си. Франция не успя да запише победа в спускането на "Шрайф" за първи път от 20 години след последния триумф на легендата Люк Алфан, но двата представители на страната допълниха призовата тройка.

Валантен Жиро Моан, който в понеделник ще навърши 25 години, завърши втори на 21 стотни от секундата и изравни най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа. Йоан Кларей се нареди трети на 34 стотни, като стигна до първи подиум от март 2014 година.

Друг италианец Петер Фил остана четвърти на 40 стотни от секундата. Победителят от вчерашния супергигантски слалом в Кицбюел и олимпийски шшампион в спускането Матиас Майер (Австрия) се представи най-добре от домакините днес, но финишира едва осми на 75 стотни от секундата зад победителя. Швейцарецът Беат Фойц стартира с номер 13, което се оказа фатално. Той караше уверено и имаше аванс от повече от 7 десети от секундата пред Парис, загуби контрол при влизането в траверса в долната част на трасето и се заби в предпазните мрежи. Фойц се отърва без наранявания и на собствен ход се спусна до финала, но пропусна изглеждащата като сигурна победа.

С успеха днес Парис оглави временното класиране за малката Световна купа в спускането със 142 точки, с 2 точки аванс пред норвежеца Аксел Лунд Свиндал, който не участва заради контузия. Трети със 139 точки е Фил. В генералното подреждане води носителят на Големия кристален глобус за последните пет сезона Марсел Хиршер (Австрия) с 980 точки, следван от Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 692 точки и Алекси Пентюро (Франция) с 655 точки. Тримата не участваха в днешното спускане.