Започна одисеята рали "Дакар"

галерия:

снимка: Булфото

Започна 35-тото издание на най-внушителното, най-престижното и най-опасното състезание в моторните спортове – рали „Дакар“. Рано тази сутрин в аржентинския град Росарио с традиционното атрактивно представяне на всички участници бе даден старт на одисеята през пустините на Южна Америка.

Един единствен български екипаж ще участва тази година – Орлин Алексиев и Тодор Николов, заедно с мениджъра на отбора Тодор Христов, също бивш наш участник в „Дакар“. Българският екипаж ще участва с прототипен автомобил FIAT FREEMONT в клас Т1.

Дуото Алексиев/Николов се класира на престижното 17-то място при първото си приключение в пустинята Атакама миналата година и сега е амбицирано да дублира отличните впечатления.

35-тото издание на „Дакар“ ще представлява най-сериозното предизвикателство в историята на легендарното рали. Днешният първи етап ще се проведе в Росарио – третия по големина град в Аржентина – и ще покрие цели 809 км, след което състезателите ще трябва да преодолеят още 3500 в следващите 5 дни до Салта, една от 23-те провинции в Аржентина, където ще получат 24 часа почивка.

Във втората част на ралито ги очакват още 4600 км за нови седем дни го финала във Балпарайсо, Чили. „Дакар“ отново ще изобилства от разнообразни терени, като тази година участниците ще се изправят срещу несрещани досега височини в Боливия – третата държава, през която ще мине знаменитото рали.