Започна "Еврокупа 2012" по рафтинг на Струма

снимка: БТА

Състезание по рафтинг - кръг за "Еврокупа 2012" на Международната рафтинг федерация и на държавния шампионат за мъже и жени, започна днес на река Струма в Кресненското дефиле.

 

Надпреварата е под егидата на Българската федерация по рафтинг и се организира от клубовете "Адвенчър нет" и "Къща за книги и приключения".

 

Състезанието е от категория Еврокупа R6 /мъже и жени/ и държавен шампионат R6 /мъже и жени/ и се провежда по правилата на Международната рафтинг федерация.

 

В надпреварата участват отбори от Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и България. В дисциплината слалом след двата манша при мъжете днес на първо място се класира отборът на "Респект" /България/, следван от тимовете на "Адвенчър нет" /България/ и "Лиман" /Сърбия/. В дисциплината спринт в призовата тройка се наредиха отборите на "Лиман", "Адвенчър нет" и "Арда" /България/.

 

В третата дисциплина - хед ту хед, първи е сръбският отбор на "Лиман" пред българските "Респект" и "Арда". При жените и в трите дисциплини спечелиха представителките на "Адвенчър нет" пред тима на "Реслип". Атрактивната надпревара под дъжда, който се изсипа преди обед, бе открита тази сутрин с изпълнения на гайди и хоро на участниците край реката. Довечера е награждаването на призьорите от първия ден, ще има и парти за участниците и гостите на състезанието. В неделя е дисциплината Downriver.

 

В двата дни преди състезанието се проведе курс за съдии по системата на Международната рафтинг федерация, съобщи Емилия Бегунова от клуб "Адвенчър нет".

 

"Това е първият по рода си курс в България, а новите съдии бяха в помощ на колегите си в започналата днес надпревара. Началото на спортния рафтинг в България бе поставено през 2007 г.", припомни Емилия Бегунова.

 

Според нея темповете на развитието му засега са градивни. Провежда се държавен шампионат, български състезатели участват и в кръговете на европейската купа, страната ни се представи с мъжки и женски отбори и на световните шампионати в Холандия и в Коста Рика. Миналата година български женски отбор спечели първо място на кръг за европейската купа.

 

"Догодина е световното първенство в Нова Зеландия, надявам се да има представители на България и там и ще работим всички за това", допълни Бегунова.