Държавен шампионат по рафтинг в Кресненското дефиле

снимка: БТА

В бързеите на река Струма в Кресненското дефиле днес започна държавният шампионат по рафтинг за 2013 г., който е и кръг за "Евро Купа 2013". Десет отбора от България и Сърбия участват в състезанието, което е в категория R6 за мъже и жени.

 

Главен организатор на шампионата е Българската федерация по рафтинг със съдействието на клубовете по рафтинг "Адвенчър нет", "Къща за приключения" и други. Участниците се състезават в дисциплините слалом, спринт, динамичния и атрактивен H2H /head to head - паралелен спринт/ и Downriver /спускане/.

 

На откриването свириха и пяха талантливите изпълнители от фолклорното трио "Родопа", а рафтърите показаха темперамента си и на хорото, преди да се спуснат с лодките във водата.

 

Емилия Бегунова, управител и състезател на клуб "Адвенчър нет", каза пред БТА, че това е шестият шампионат на България, който се организира под егидата на вече официално лицензираната Българска федерация по рафтинг.

 

"Надявам се това да даде мощен тласък за развитието на този спорт в България занапред. Затова приканваме всички лица, клубове и отбори да съдействат и да се включат, за да можем да работим заедно за развитието на нашия спорт и на тази дейност, за нови успехи на българските отбори в България и в чужбина.

 

Като единствено състезание за тази година държавният шампионат е и квалификация за Световното първенство в Нова Зеландия, което ще бъде през ноември. Благодаря на всички отбори, фенове и любители на природата, които решиха да дойдат тук сега, както и на спонсорите за подкрепата.

 

Избрали сме един от най-атрактивните бързеи на реката, който дава чудесна възможност за изява на всички състезатели и за емоции на публиката, въпреки драстично падналата вода на реката през последните три дни", коментира Емилия Бегунова.

 

Дизайнерите на слаломното трасе се бяха постарали да го направят доста интересно, технично и динамично, за да постави на изпитание уменията и силата на рафтърите, а надпреварата бе изключително напрегната и предизвика горещи емоции.