Японец изуми Плюшченко и Чан в Сочи

снимка: БТА/AP

Япония поведе в отборната надпревара по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Сочи. Това е нова дисциплина, която дебютира в програмата на олимпиада.

Япония излезе начело след кратката програма при мъжете, след като Юдзуру Ханю получи оценка от 97.98 точки за своето изпълнение. Олимпийският шампион от 2006-а година и двукратен сребърен медалист от олимпийския игри Евгени Плюшченко е на второ място за домакините от Русия с 91.39 точки.

Той изпълни чисто комбинация от четворен и троен тупул, както и троен аксел. Трикратният световен шампион ПатрикЧан от Канада е трети е 89.71 точки, след като изпълни комбинация от четворен и двоен тулуп.

Сред съдиите бе и председателят на българската федерация по кънки Татяна Йорданова.

"Доволен съм от това как започна състезанието. На Олимпиада не е нужно да мислиш за медали и точки, а просто да си свършиш работата. Тогава се получава.

На четвърта Олимпиада е много по-трудно да сдържаш емоциите си, отколкото на първа", каза Плюшченко, който е трикратен световен и седемкратен европейски шампион, уточнява БТА.

В топ 6 са още Хан Ян (Китай) с 85.52 точки, Флоран Амодьо (Франция) със 79.93 точки и ПетерЛиберс (Германия) със 79.61 точки. Тази вечер надпреварата продължава с кратката програма при спортните двойки.