Втора титла за недостижимия Фуркад в Сочи

снимка: БТА/AP

Олимпийският шампион от преследването и лидер в генералното класиране за Световната купа по биатлон Мартен Фуркад демонстрира за пореден път огромната си класа и спечели индивидуалния старт на 20 км в Сочи 2014.

Французинът отново не разчиташе само на стрелбата си, като с 1 грешка от второто си посещение на огневия рубеж успя да си осигури комфортен аванс от над 10 секунди спрямо преследвачите си. Така Олимпиадата в Сочи се оказва изключително успешна за Фуркад, който нямаше злато на сметката си преди да триумфира в преследването, а днес вече е двукратен шампион.

И този старт от олимпийската програма не мина без изненадващи медалисти, като този път германецът Ерик Лесер се добра до среброто след перфектна стрелба, 20 повалени мишени и изоставане от само 12 секунди спрямо победителя.

Евгени Гараничев донесе радост на домакинските фенове и спечели първи медал за Русия от програмата на биатлона, финиширайки на 34.5 секунди от Фуркад. Австрийците Зимон Едер и Доминик Ландертингер (последният с перфектна стрелба) останаха в подножието на почетната стълбица и трябваше да се задоволят само с престижно класиране.

Ландертингер вече има медал от спринта, като днес остана на 8 секунди от третия Гараничев, въпреки че повали всичките 20 мишени. Жан Гийом Беатри, бронзов медалист от преследването, този път остана на шеста позиция, но все пак се представи по-добре от олимпийския шампион от Ванкувър 2010 Емил Хегле Свендсен, за когото днешния ден представляваше поредно разочарование в Сочи 2014.

Лоел Бейли (САЩ), Серхий Семьонов (Украйна) и Даниел Бьом (Германия) допълниха топ 10 на индивидуалната надпревара.

Българинът Красимир Анев записа най-доброто си представяне на Олимпиадата в Сочи до момента, след като имаше реален шанс да се бори за място в топ 15 и евентуално участие в най-престижната дисциплина – масовия старт.

Анев започна впечатляващо с две чисти стрелби в надпреварата, като пристигна за втората си стрелба от положение легнал на 12-то място, но направи два пропуска и изпадна от 20-цата. Той все пак завърши подобаващо с поваляне на всичките си 5 последни мишени, като завърши на 3:58 минути изоставане от шампиона Фуркад.

Крайното класиране на Краси Анев бе 36-то, което е най-доброто от всички четирима българи, взели участие в индивидуалната надпревара. Владимир Илиев започна с 2 грешки и прибави още една в четвъртата си стрелба, като в крайна сметка остана 39-ти във финалното подреждане.

С две грешки на огневия рубеж Михаил Клечоров финишира 68-ми, а с 1 пропуск, но по-слабо бягане Мирослав Кенанов завърши 75-ти, което е най-добрият резултат в кариерата му на Олимпийски игри.