Втора поредна титла за Холандия в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

След като вчера Свен Крамер влезе в историята на Зимната Олимпиада с втората си поредна титла в кънки бягането, днес Холандия приветства своя втори пореден шампион в Сочи 2014.

Златната медалистка на 3000 метра от Торино 2006 и на 1500 метра от Ванкувър 2010 Ирене Вюст развенча конкуренцията в овала на „Адлер Арена“ и спечели титлата в бягането на 3000 метра при жените.

Тя се пусна в предпоследната 13-та серия във финала и измина дистанцията за 4:00.34 минути, като демонстрира невиждана дотогава скорост в отделните обиколки. Така ИренеВюст успя да детронира шампионката в дисциплината от Ванкувър 2010 МартинаСабликова, която трябваше да се задоволи с втората позиция след изоставане от 1.61 секунди.

Изненадващо на трето място финишира Олга Граф, която най-накрая донесе дългоочаквания първи медал на домакините на Олимпиадата Русия. Граф финишира с време 3.13 секунди по-слабо от това на Вюст, но успя да се пребори за последната позиция на почетната стълбица с легендарната германка (5-кратна олимпийска шампионка) Клаудия Пехщайн, останала на 4.92 секунди от върха.

Така Холандия се изравнява с Норвегия и САЩ по брой олимпийски титли – 2, като спортистите от Ниската земя изместиха американците от втората позиция във временното класиране по медали в Сочи 2014.