5-та титла и рекорд за Холандия в Сочи 2014

снимка: БТА/AP

Холандия затвърди тоталната си хегемония в олимпийския турнир по бързо пързаляне с кънки в Сочи, макар изненадващо фаворитката Иреен Вюст да не можа да се добере до втората си титла в руския зимен курорт.

Героинята на деня за отбора от Ниската земя се казва Йорин Тер Морс, която постави олимпийски рекорд в бягането на 1500 метра при жените, спирайки хронометрите на 1:53.51 минути.

Нейното темпо се оказа непосилно дори за двукратната медалистка в Сочи 2014 и шампионка в бягането на 3000 метра Иреен Вюст, която трябваше да се задоволи с втората позиция и сребърно отличие.

Изоставането на Вюст бе съвсем малко – 0.58 секунди, но невероятното бягане на Тер Морс бе достатъчно за поднасянето на една от изненадите в овала на „Адлер Арена“. Все пак, това е шесто олимпийско отличие за Вюст и изравнява историческото постижение номер 1 за Холандия на сънародника си Ринте Рисма.

Вюст също така е първата, която печели медал в една дисциплина на три поредни Олимпийски игри. Холандия окупира топ 4 на бягането на 1500 метра, като в последната серия Лоте фан Беек измести от подиума сънародничката си Марит Леенстра и се окичи с бронзовия медал в Сочи 2014.

Легендарната германка Клаудия Пехщайн остана 19-та с изоставане от 5.96 секунди спрямо шампионката и не можа да добави медал от 6-та Олимпиада. Тя остава в историята като номер 1 по брой отличия на Зимни игри с общо 9, 5 от които златни.

Холандия вече има 5 олимпийски титли от Сочи 2014, всичките от турнира по кънки бягане. Общо отличията на страната станаха 15, като засега само суперсилите Русия и САЩ имат повече.