0.003 секунди определиха шампион в Сочи 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Буквално на косъм остана Холандия от 5-та титла на Зимната Олимпиада в Сочи, след като Кун Фервай записа само с 0.003 секунди по-слабо време от поляка Збигнев Бродка в мъжкия финал на дисциплината 1500 метра бързо пързаляне с кънки в овала на Леден куб „Айсберг“.

Така бе поставена нова сензация в Сочи 2014, защото никой не слагаше в сметките Бродка, който дори се състезаваше в компанията на двукратния олимпийски шампион (от Торино 2006 и Ванкувър 2010 на 1000 метра, както и двукратен сребърен медалист от същите Олимпиади в дисциплината 1500 метра) Шани Дейвис (САЩ).

Дейвис се провали тотално за пореден път в Сочи 2014, а Бродка оглави временното класиране, спирайки хронометъра на 1:45.00 минути. Малко по-късно холандецът Фервай даде идентично време и имаше възможност да подели титлата с поляка – нещо подобно на ситуацията в женското спускане от програмата на алпийските дисциплини, когато Тина Мазе и Доминик Жизен бяха провъзгласени за олимпийски шампионки.

В регламента на кънки бягането обаче се позволява да бъдат прегледани хилядните във времената на спортистите и се оказа, че прецизният резултат на Бродка е 1:45.006 минути, а на Фервай – 1:45.009.

"Среброто не е това, което исках“, каза Фервай. „Аз щях да бъда щастлив да се класирам на второ място, но три хилядни от секундата са сериозен удар. В момента чувствам, че моят труд, тренировки - всичко е било напразно“, промълви още съкрушеният холандец.

Така Полша спечели третия си медал на Олимпиадата в Сочи, като той също е златен, по подобие на отличията, спечелени от звездите в зимните спортове на страната Юстина Ковалчик (10 км класически стил ски бягане) и Камил Стох (ски скокове на малка шанца).

На трета позиция финишира Дени Морисън с време 1:45.22 минути, носейки 3-то бронзово отличие на Канада от Сочи 2014 и общо 12-то, с който страната утвърждава 3-ата си позиция в класирането по медали.