Безмилостните холандци с 6-та титла в Сочи 2014

снимка: БТА/AP

Холандия триумфира със златния медал в най-тежката дисциплина – 10 000 метра – бързо пързаляне с кънки за мъже за 4-ти път в последните 5 Зимни Олимпиади, след като състезателите от Ниската земя отново окупираха подиума на Сочи 2014.

Йорит Бергсма – бронзов медалист от първата дисциплина в руския курорт – 5000 метра – се окичи със златния медал, заковавайки хронометъра на нов олимпийски рекорд. Бергсма е световен шампион от миналата година, когато спечели дуела със сънародника си Свен Крамер, от когото сега отне върховото постижение в бягането на 10 хиляди метра на Олимпийски игри.

Бергсма записа впечатляващо време от 12:44.45 минути, което не беше подобрено дори от звездата на холандския отбор Свен Крамер. Той имаше предимство през първите 8 хиляди метра на олимпийски овал в „Адлер Арена“, но в крайна сметка изостана на 4.57 секунди и трябваше да се задоволи със сребърен медал.

Бронзът остана за друг холандец – Боб де Йонг, който приключи на 22.74 секунди от новия олимпийски шампион, но все пак даде с 5 секунди по-добро време от защитаващия титлата си от Ванкувър 2010 кореец Лий Сюнг-Хун.

Така Холандия вече има 20 отличия от Олимпиадата в Сочи и по този показател излиза на първо място във временното класиране по медали. 6 от тях са златни, като всичките титли на „лалетата“ са дошли от турнира по кънки бягане при мъжете и жените.