Уникално! 7 българи на финала на Ерзберг Родео 2016

Българските състезатели по ендуро са на път да пренапишат за пореден път историята на зрелищната дисциплина. 12 родни пилоти стартираха в двата манша на пролога Iron Road Prologue, като без изненада с най-предно класиране е Теодор Кабакчиев (KTM) от Габрово.

18-годишният талант се нареди на 27мо място в първото състезание в петък, но реши да кара и вчера и не сбърка, подобрявайки класирането си с няколко позиции - 19то място от над 1700 участници, изпреварвайки дори световната ендуро легенда Греъм Джарвис. Така Кабакчиев става първият българин, който ще стартира от първа редица в кошмарното Red Bull Hare Scramble - финалната надпревара на Ерзберг Родео.

По традиция Generali Iron Road Prologue 2016 предложи драма и екшън в най-чистата им форма. Езда умения, бързина и правилния избор на състезателна линия през много, много криви решават дали участника печели или губи време по пътя си нагоре през чакълест път, който е с дължина 13,5 км и до 30 метра широчина. Пилотите стартират през интервали от 20 секунди, като всеки има два опита да превземе по-бързо планината.

Класирането на останалите българи е както следва: Димитър Цветков (KTM) се нареди на 101-то място; Ангел Минков (KTM) - на 140то място, Иван Димов (Husqvarna) - 150то и Илиян Кузманов (Honda) - 154 място - и четиримата ще потеглят от трета редица; 449 е Панчо Кузманов (Honda), Светослав Миланов (KTM) е 459-ти и ще стартират съответно от 9-та и 10-та редица.

Само най-бързите 500 от участващите над 1700 състезатели се класират за най-трудното еднодневно състезание по екстрийм ендуро в света - „Red Bull Hare Scramble“, което ще се състои днес. Когато зелените светлини угаснат, само пълна газ, оптимален избор на трасе, смелост и отлични пилотски умения могат да отведат най-добрите от падока до финала на 1466 метра надморска височина.