MotoGP: Роси с наказателна акция, тръгва пръв у дома

снимка: БТА/AP

Валентино Роси (Yamaha) спечели квалификацията и ще потегли от първа позиция в неделното състезание за Гран При на Италия. "Докторът" вдигна във въздуха трибуните у дома, след като триумфира драматично в последните секунди на тренировката за място. До края на втората част на квалификацията италианецът трудно успяваше да отговори на времената от Топ 5 и изглеждаше, че ще трябва в неделя да си пробива път напред още в началото на състезанието. Роси обаче направи финален щурм в последните минути, използвайки по превъзходен начин своя бъдещ съотборник Маверик Винялес (Suzuki).

Роси направи най-бързата обиколка от началото на уикенда, движейки са зад младия испанец, който пореше въздуха пред ездача на Yamaha. Самият Винялес трябва да е повече от доволен, защото остана в самото подножие на първата позиция. Испанецът бе по-бавен с едва 94 хилядни от Роси и ще застане до него в средата на първа редица.

Компания на двамата ще прави Андреа Яноне (Ducati), който през целия уикенд до момента демонстрира отличен комфорт на Муджело.

Втора редица ще е изцяло испанска и ще е в състав Марк Маркес (Honda), Хорхе Лоренсо (Yamaha) и Алекс Еспаргаро (Suzuki). Маркес опита да се намеси в разпределението на местата на първа редица в последния момент, но нетипично допусна грешка в ключов момент на бързата си обиколка.

Трета редица отново ще бъде водена от испанец. Тя ще бъде водена от Дани Педроса (Honda), следван от Брадми Смит (Yamaha) и Данило Петручи (Ducati).