Европейският елит по мотокрос си дава среща в Самоков

За трета поредна година БФ Мотоциклетизъм, Организационния Комитет за Grand Prix Bulgaria, Община Самоков и местния клуб Ридо - Самоков ще почетат паметта на големия Георги Янакиев с провеждането на четвъртия кръг от Европейския шампионат по мотокрос.

Надпреварата ще е на пистата „Ридо” в Самоков. 

Над 100 състезатели са подали заявка за участие във всички класове на шампионата (МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ), като наши гости ще бъдат пилоти от Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватия. Всички те ще премерят сили на едно от най-старите мотокрос съоръжения в България.
 
В клас МХ65 хърватинът Матия Стерпин води в класирането на шампионата, следван от съотборника си Лука Кунич, като третата позиция е за Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна). Виктор все още се възстановява от контузия, но участието му в Самоков е потвърдено. 
 
При пилотите от клас МХ85, ситуацията е още по-заплетена, след като лидера в класирането – Николай Малинов (МСК Севлиево) се „раздвои” и започна успешно участия и в клас МХ2, което му коства не малко физическа енергия и концентрация за четирите манша които кара в неделния ден. Всяка негова грешка би била от полза на преките му конкуренти като Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969), Виктор Нейчев (ЕърМакс Рейсинг), Антонис Сагмалис и Мариос Канакис от Гърция и Николай Тимуш (Молдова).
 
Някой от пилотите ще се опитат да поправят грешките които допуснаха в Севлиево миналата седмица, което прави борбата още по-напрегната и интересна в тази кубатура.
 
След като за поредна година пилотите от клас МХ2 доказаха, че са най-амбициозните и непредвидимите в шампионата, в Самоков не ни очаква нищо по различно от видяното досега – оспорвани битки до последния метър за всяка една позиция и точка. Лидер в класирането на класа е гръцкият пилот Йоанис Турадзидис който обаче през изминалите състезания среща сериозен отпор от страна на българските си конкуренти.
 
До момента пилотyt от Солун има 3 спечелени манша от общо шест, като срещу него се изправят Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) с един успех в Босна и Херцеговина и Хакан Халми (МСК Севлиево) с двойния си триумф в Сърбия.
 
При най-голямата кубатура 450сс – клас МХ1, вече втора година продължава тоталната доминация на румънеца Адриан Радуца, който бе победен само на едно състезание – в Сърбия, от Майкъл Иванов. 
 
За публиката в Самоков са предвидени много изненади, а официалното откриване ще е на площада в града.