Уникален вратар разби САЩ, Чехия мечтае за второ злато в хокея

снимка: twitter.com

Мечтата на САЩ за трето олимпийско злато в хокея бе разбита на пух и прах от класния тим на Чехия. Европейците надвиха "янките" с 3:2 след изпълнение на дузпи  (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0) и станаха първият полуфиналист на Олимпийските игри в Пьонг Чанг. За място на финала чехите ще се борят с победителя в двубоя между Норвегия и Олимпийските спортисти от Русия.

Иначе героят за шампионите от Олимпиадата в Нагано през 1998 бе вратарят Павел Француж. Той отрази всички пет наказателни удара към своята врата по време на "внезапната смърт" и изкова успеха на своите съотборници. Единствената дузпа бе отбелязана от Петър Кукал.

Американците откриха резултата още в самото начало на срещата в хокейния център в Ганнън. В 7-атаминута Райън Донато се възползва от подаване на Трой Тери, за да открие резултата. След девет минути обаче Чехите върнаха паритета с попадение на Ян Колар.

В 29-ата минута на мача европейците осъществиха пълен обрат чрез Томас Кундратек, но 129 секунди по-късно тимът на САЩ изравни чрез Джим Слейтър, въпреки че в този момент "янките" бяха с човек по-малко на леда. След това 10-минутното продължение не предложи нови попадения и така се стигна до инфарктните дузпи, в които Чехия спечели.

Ето и останалите 1/4-финални двойки, които играят по-късно днес:

Олимпийски спортисти от Русия - Норвегия

Швеция - Германия

Канада - Финландия