Три десетилетия и още никой не може да надскочи паметните 209 см на Стефка Костадинова!

снимка: twitter.com

На днешния ден (30 август) преди цели 30 години едно младо българско момиче разби на пух и прах всички теории за гравитацията. На този паметен ден през 1987 22-годишната Стефка Костадинова поставя великия световен рекорд в скока на височина - 209 см. Мястото е Вечният град - Рим, където българката предизвиква буря от емоции на трибуните с постижението си, с което печели световната титла. Още по-впечатляващото обаче е, че след три десетилетия нито една друга жена не е достигнала умопомрачителната височина. Не само че никой не я е прескочил след Костадинова, но и никой не смее дори да погледне към летва, поставена толкова високо.

Естествено, българката е призната за най-великата в историята на този спорт. Тя прави скока на живота си пред своя идол в леката атлетика - Сара Симеони. Тя е олимпийска шампионка от Москва 1980, но в Рим става свидетелка на най-добрия пример как ученикът надминава учителя си. Тогава италианката аплодира нашето момиче, което написа името "България" със златни букви не само в историята на леката атлетика, а в самата история.

Стефка Костадинова цели 6 пъти е подобрявала световния рекорд. Тя е олимпийска шампионка от Атланта 1996 и сребърна медалистка от Сеул 1988. Освен в Рим, българката става планетарна шампионка на открито още в Гьотеборг през 1995 година. В зала пък е абсолютен доминант, като печели титлата от световни първенства цели 5 пъти - Париж 1985, Индианаполис 1987, Будапеща 1989, Торонто 1993 и Париж 1997.

Стефка става 4 пъти шампионка на Стария континент в зала - Пирея 1985, Лиевен 1987, Будапеща 1988, Париж 1997. Тя завоюва и златото на открито на европейското в Щутгарт през 1986 година. Рекордни 4 пъти е избирана за спортист № 1 на годината в България и пет пъти е № 1 на Балканите. През 1996-а е наградена с орден “Стара планина”, първа степен за изключителните й заслуги към Република България.

Костадинова е единствената българка, удостоена със спортен Оскар, което я нарежда редом до знаменитости като Пеле, Аертон Сена, Марадона, Борис Бекер, Сергей Бубка, Майк Тайсън и Карл Луис. Тя е сред първите приети в Залата на славата на световната атлетика ИААФ. В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на ненадминатия и до днес световен рекорд - 209 см.