Стефка: Рекордът е на цяла България, искам наша сънародничка да го подобри!

снимка: twitter.com

Тридесет години след поставянето на световния рекорд от 209 см в скока на височина Стефка Костадинова сподели, че постижението не е само нейно, а на цяла България. На 30 август 1987 в Рим 22-годишната българка скача достатъчно високо над летвата, че дори след три десетилетия рекордът да остане непокътнат. Тогава тя печели златния медал на световното първенство и записва името на България със златни букви в историята на леката атлетика.

"Тези 209 сантиметра станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности", сподели Костадинова пред bgolympic.org.

"Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите", каза Стефка.

"Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см... Емоцията беше толкова силна... Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти... Много ми се иска – и ще бъда щастлива, ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така – като побеждаваш и си на върха – печелиш уважение и признание. Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха", сподели председателят на Българския олимпийски комитет.