Трета поредна победа у дома за Макарайнен

снимка: БТА/AP

Страхотният поход на Кайса Макарайнен в родния ѝ финландски курорт Контиолахти продължи и в преследването на 10 км, където тя за трети пореден път финишира първа и се оказа най-достойна за победата.

Финландската звезда в биатлона започна от първата позиция и не я изпусна в нито един момент от състезанието, като двете ѝ наказания за пропуски в стрелбата успяха единствено да задържат някаква интрига в хода на преследването.

Кралицата на Сочи – трикратната олимпийска шампионка – Дария Домрачова направи скок от 20-та стартова позиция до 2-то място в крайното подреждане на състезанието в Контиолахти, като изостана на 1 минута от победителката с едно наказание.

Руската ветеранка Олга Зайцева успя да се качи на последната позиция на подиума, въпреки 5-те си пропуска на огневия рубеж. Шестте наказания на Тора Бергер обаче пратиха норвежката звезда на 5-та позиция, веднага след Тея Грегорин от Словения.

Благодарение на фантастичната си форма след края на Олимпийските игри в Сочи Кайса Макарайнен увеличи преднината си пред Тора Бергер на върха в генералното класиране за Световната купа.

Финландката има 781 точки срещу 724 за норвежката, която ще прекрати кариерата си след края на сезона. Между тях двете е спорът за титлата при жените, който ще се реши следващата седмица в последния кръг от Световната купа по биатлон в норвежкия зимен център Осло Холменколен.