Отлично преследване за Краси Анев

снимка: Булфото

Най-добрият български биатлонист Красимир Анев навакса 9 позиции спрямо вчерашния спринт във финландския зимен център Контиолахти и финишира 21-ви в днешното преследване.

За първи път от повече от година трима българи стартираха в дисциплината на 12.5 км в Световната купа по биатлон, благодарение на влизането си в топ 60 на спринта в събота. Анев започна от 30-та позиция, като направи по една грешка при двете си стрелби от положение легнал, но бе перфектен от позиция „прав“, с което успя да се изкачи до 21-во място в крайното класиране.

Владимир Илиев продължи с твърде неубедителното си представяне на огневия рубеж през сезона и направи цели 7 грешки, като все пак от 53-та стартова позиция прогресира до крайното 47-мо място.

Михаил Клечоров се извиси от 60-ти до 53-ти, като сбърка само два пъти – от „легнал“ и „прав“.

Трета поредна победа в Контиолахти записа 20-годишният талант на Норвегия Йоханес Бьо, който за пети път през сезона финишира първи в състезание от Световната купа и в това отношение е ненадминат.

Бьо имаше 40 секунди аванс пред двукратния олимпийски шампион от Сочи 2014 Мартен Фуркад и се възползва от спокойствието, за да повали 10-те мишени от положение „легнал“. Заради силния вятър по-малкият брат на Тарей Бьо направи цели 4 пропуска в последното си посещение на огневия рубеж, но авансът му към този момент бе достатъчно комфортен, за да му стигне за победата.

На втора позиция с пасив от 16 секунди завърши Фуркад, с което той се поздрави с малкия Кристален глобус в дисциплината. Французинът сбърка три пъти от положение „прав“ в Контиолахти, но изпревари с 4 секунди най-добрия швед Бьорн Фери, който се задоволи с третото място също с 3 грешки.

Зад Красимир Анев в класирането завършиха утвърдени имена в биатлона като медалиста от Сочи Ондрей Моравец, Евгени Устюгов, Евгени Гараничев, Александър Логинов, Ларс Бергер, Яков Фак, Зимон Едер и Даниел Мезотич.