Този път Фуркад взе своето в Сочи 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Лидерът в генералното класиране на Световната купа по биатлон през този сезон Мартен Фуркад заличи неприятните спомени от спринта на 10 км на Олимпийските игри в Сочи 2014 и спечели преследването на 12.5 км с фамозно бягане и прецизна стрелба на комплекс „Лаура“.

Французинът, който имаше единствено сребърен медал от масовия старт във Ванкувър 2010 на Олимпиада, стъпи на върха на най-престижния и мащабен спортен форум за първи път в кариерата си.

Той стартира с изоставане от 12 секунди спрямо победителя в спринта Оле Ейнар Бьорндален, но направи само 1 грешка от третото си посещение на огневия рубеж. Това не попречи на Фуркад да навакса изоставането си от временния лидер Ондрей Моравец и с перфектна 4-та стрелба се откъсна от преследвачите си в класирането.

Така Фуркад прибави и олимпийско злато към богатата си колекция от отличия, като има възможност да гони златен медал в индивидуалния старт, масовия старт и с щафетата на Франция в Сочи.

Чехът Ондрей Моравец (на снимката долу) единствен от биатлонистите в топ 10 стреля перфектно и повали всичките 20 мишени на огневия рубеж, с което си заслужи втората позиция. След третата стрелба той излезе за момент начело, но в последствие бе изпреварен безкомпромисно от по-бързия Фуркад.

4064547

Все пак, Чехия печели своя трети медал на Олимпиадата в Сочи след бронза на Мартина Сабликова в кънки бягането на 3000 метра и бронза на Ярослав Соукуп от спринта по биатлон.

Олимпийският шампион от спринта на 10 км в събота Оле Ейнар Бьорндален не можа да защити първата позиция, от която стартира днес и остана с 12 олимпийски медала на сметката си – колкото е активът и на великия Бьорн Дели.

4064544

Бьорндален (на снимката горе) направи грешка от втората, третата и четвъртата си стрелба, което рано-рано го извади от борбата за призовите места и стана ясно, че няма да успее да покори за 8-ми път олимпийския връх или да увеличи броя си на отличия от Олимпиади, за да излезе еднолично начело в историята.

4064550Великият норвежец остана на 4-та позиция в крайното класиране, след като до последно се бореше за място на подиума на французина Жан Гийом Беатри (вляво на снимката с Фуркад), който бе сбъркал само веднъж в стрелбата си.

Беатри зарадва Франция с неочакван бронзов медал, като представителите на страната окупираха две от позициите на почетната стълбица в преследването. 5-ти остана най-добрият представител на домакините РусияЕвгени Устюгов, който сбърка от положение прав във втората стрелба и нямаше как да удържа темпото на Бьорндален.

Германецът Зимон Шемп финишира шести, като пропусна една от последните си 5 мишени и това го лиши от възможност да се бори за място на подиума. До 7-та позиция се добра един от хегемоните в Световната купа през сезона Емил Хегле Свендсен (Норвегия), който все пак подобри с две места класирането си спрямо кошмарния спринт в събота.

Топ 10 допълниха австриеца Зимон Едер, латвиеца Адрейс Расторгуевс и сребърния медалист от спринта Доминик Ландертингер (Австрия).

Българинът Красимир Анев завърши на 48-мо място, след като започна отлично на огневия рубеж, но след това направи 1, 3 и още една грешка, за да подобри само с 1 позиция класирането си от спринта.

55-ти остана другият ни представител в преследването Владимир Илиев, който записа цели 7 грешки в стрелбата си.

Биатлон, преследване на 12.5 км за мъже:

1. Мартен Фуркад (Франция) - 33:48.6 (1 грешка в стрелбата)

2. Ондрей Моравец (Чехия) - 34:02.7 (0)

3. Жан Гийом Беатри (Франция) - 34:12.8 (1)

4. Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) - 34:14.5 (3)

5. Евгени Устюгов (Русия) - 34:25.3 (1)

6. Зимон Шемп (Германия) - 34:27.7 (1)

- - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - -

48. КРАСИМИР АНЕВ (БЪЛГАРИЯ) - 38:47.6 (5)

55. ВЛАДИМИР ИЛИЕВ (БЪЛГАРИЯ) - 39:44.6 (7)