Тина Мазе взриви Сочи с втора олимпийска титла

галерия:

снимка: БТА/AP

Тина Мазе завоюва втора олимпийска титла в своята кариера, след като днес триумфира в гигантския слалом на Олимпийските игри в Сочи с общо време 2:36.87 минути.

Словенката водеше след първия манш и стартира с цели 85 стотни преднина пред временната лидерка във второто спускане Ана Фенингер. По цялото трасе Мазе губеше от своя аванс, тъй като заложи на по-голяма сигурност в карането си но в крайна сметка той ѝ стигна за първото място. Иначе във втория манш времето на Мазе бе 11-о.

Така алпийката се превърна в голямата героиня на своята страна в Сочи, след като извоюва второ злато за Словения на XXII-та Зимна олимпиада. Първата титла също бе нейно дело, след като тя триумфира и в спускането, където раздели златото с швейцарката Доминик Жизен.

Колекцията от олимпийски медали за Мазе вече набъбна на четири отличия, тъй като тя има и два сребърни медала от Игрите във Ванкувър през 2010 година – в супергигантския слалом и в слалома.

4066666

Мазе имаше лош сезон до тук и твърде рядко попадаше в челните места на стартовете от Световната купа. Тя обаче запази най-добрата си форма за Олимпиадата и това ѝ се отплати по най-добрия начин.

4066716

Втора с изоставане само от 7 секунди остана австрийката Ана Фенингер, която бе четвърта след първия манш. Тя показа отлично каране и трето време във втория и така взе втори медал в Сочи след титлата си в супергигантския слалом.

Бронза остана за олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 Виктория Ребенсбург. Германката бе едва шеста след първия манш, но даде първо време във втория и си заслужи медала с изоставане от 27 стотни от шампионката.

4066676

Втората след първия манш – Джесика Линдел-Викърби не устоя на напрежението и с едва 20-о време във второто спускане остана седма на 1.15 секунди след Тина Мазе. Пред финишираха Надя Фанкини от Италия, която остана четвърта, голямата фаворитка за слалома – Микаела Шифрин от САЩ, завършила пета и още една шведка – Мария Пиетиле-Холмнер, която е шеста.

4066674

БългаркатаМария Киркова, която бе 37-а след първия манш успя да подобри класирането си с една позиция и с изоставане от 10.72 секунди зае приличната за нея 36-а позиция.