Тед Лигети стъпи на олимпийския връх

галерия:

снимка: БТА/AP

Тед Лигети е новият олимпийски шампион в гигантския слалом. Днес американецът триумфира в „Красная поляна“ с безапелационното време от 2:45.21 минути в двата манша и се вреди в редиците на героите от Олимпийските игри в Сочи.

Така американецът защити прозвището си „Г-н Гигантски слалом“ и се качи на върха в дисциплината, в която е считан за хегемон. Това е второ злато за Лигети от Олимпийски игри, след като той триумфира в комбинацията на Олимпиадата в Торино през 2006 година.

Лигети буквално смачка конкуренцията в първия манш и остави втория – Ондрей Банк, на цели 93 стотни зад себе си. Във второто спускане американецът не бе така сигурен и даде едва 14-о време, но огромната му преднина не позволи на никой да застраши неговата титла, въпреки леката неточност в средата на трасето.

Втори след шампиона остана французинът Стив Мисилие. Представителя на „петлите“ бе едва десети след първия манш, но се представи феноменално във второто и даде най-доброто време в него. В крайна сметка Мислие остана на 48 стотни зад Лигети и се окичи със среброто.

 4067080

Трети остана друг французин – Алексис Пинтуро, който се представя добре през сезона и е втори в класирането за Световната купа в дисциплината гигантски слалом. Пинторо имаше шесто време след първия манш, но във втория отстъпи само на сънародника си Мисилие. С изоставане от 64 стотни от Лигети, той успя да защити реномето си на един от фаворитите днес и взе бронз.

Голямата надежда на Австрия и водач в класирането за Световната купа в гигантския слалом – Марсел Хиршер не успя да покаже най-доброто от себе си и се размина с медала. С време 2:46.23 той остана на четвърто място.

4067078

Внимание заслужава Ондрей Банк. Чехът можеше да взриви класирането, ако бе стигнал до медалите. След първия манш Банк бе втори, започна добре и във второто спускане, но две явно не издържа на напрежението и две поредни грешки го изхвърлиха от подиума. Подобна бе ситуацията и в комбинацията, когато Банк също бе втори след спускането, но отново остана без медал след слалома.

Шестицата затвори олимпийският шампион от Сочи Матиас Майер от Австрия, Той делеше четвърто време след първото спускане заедно с французина Томас Фанара, но не бе сигурен по трасето за втория манш и се отдалечи от медала.

4067076

Австрийският ветеран Бенямин Райх затвърди реномето си на един от най-големите в алпийските ски и след 13-о време в първия манш, успя да заема седма позиция след втория, на 1.06 секунди след олимпийския шампион Тед Лигети.

Феликс Нойротер пък остана едва осми, позиция, която той заемаше и след първия манш. Феликс е голямата надежда на Германия за медал при мъжете в техничните дисциплини, но очевидно не успя да се пребори с болежките във врата и да покаже най-доброто от себе си. Нойройтер претърпя автомобилна катастрофа преди да отлети за Сочи и стартът му в днешния гигантски слалом бе под сериозна въпросителна.

4067073

Девети е Тома Фанара, който се представи зле във втория манш и след равно четвърто време в първия, записа едва 16-о време във втория. Десетката пък затваря норвежецът Хенрик Кристоферсен, на изоставане от секунда и половина зад Лигети.

Олимпийският шампион в гигантския слалом от Ванкувър 2010 Карло Янка днес остана 13-и, а американският ветеран и бронзов медалист от супергигантския слалом в Сочи – Боде Милър зае 20-о място. Друга легенда в алпийските ски – Ивица Костелич, който завоюва среброто в комбинацията остана на 27-а позиция. Олимпийският шампион в супергигантския слалом и бронзов медалист от спускането Шетил Янсруд не успя да завърши втория манш днес и отпадна.

4067071

Извън класирането остана и българинътСтефан Присадов, който пропусна врата още в първия манш и не взе участие във втория.