Тайгър Уудс е шефът в клуба на супербогаташите

Звездно присъствие във Вал д\\\'Изере
снимка: БТА/AP

Стане ли дума за много пари в спорта, винаги на преден план излизат американските професионални лиги (баскетбол, хокей на лед, бейзбол, американски футбол), професионалният бокс, футболът, баскетболът, Формула 1, тенисът, голфът... Каймакът на спортната комерсиализация обаче най-добре личи в неформалния Клуб на супербогаташите в спорта. Негов безспорен шеф е Тайгър Уудс. А той и боксьорът Флойд Мейуедър са единствените, които за последните 11 години са имали право с основание да се нарекат най-добре печелещите спортисти в света.

Най-добрият голфър има цели осем първи места в Топ 3 на супербогаташите от 2005-а досега. Класацията се прави по годишни приходи не само от наградни фондове, но и от реклами. Безспорният крал на клуба е лидер в периода 2005-2011 г., след което привилегированата компания за 2012-а се оглавява от боксьора Флойд Мейуедър. През 2013-а Уудс се връща на върха, за да го преотстъпи отново на Мейудър досега. А че клубът е много елитарен, няма спор. Само 12 велики шампиони са влезли в него за 11 години. И те са представители на шест спорта - бокс, Формула 1, голф, футбол, баскетбол и тенис. Цар Футбол присъства в Топ 3 с играча бизнес Дейвид Бекъм (веднъж) и Кристиано Роналдо (два пъти в последните две години). Баскетболът се отчита също с двама великани - Коби Брайънт (два пъти) и Леброн Джеймс. Компания на Уудс в клуба прави другият голфър Фил Микелсон, а на Мейуедър - големият му съперник на ринга Мани Пакиао о Оскар де ла Оя. От Формула 1 за 11 години седемкратният световен шампион Михаел Шумахер влиза в Топ 3 само веднъж, както и Кими Райконен. Маестрото на тениса Роджър Федерер е единственият представител на аристократичния спорт в престижната компания.

През 2014-а и 2015-а съпътстваният от лични проблеми и контузии Тайгър Уудс вече сякаш по инерция печели съответно 61,2 и 79,6 млн. долара, които му осигуряват шесто и девето място.

Тенденцията най-добрите да печелят все повече и повече е видима за последните две години, а преди тях има спад от 3 години, предизвикан най-вероятно от рецесията по света по онова време. И обратно - върхът в класацията в периода 2007-2010 г. се окупира с годишен приход над 100 млн. долара. Което съвпада с добрата икономическа среда най-вече в САЩ преди кризата.

А постигнатото от Флойд Мейуедър и Мани Пакиао миналата година буквално разби всички рекорди. Мачът им сякаш се игра не в Лас Вегас, а на ринг във Федералния резерв на САЩ. Откъдето и двамата излязоха с луди пари, просто немислими за спорта само допреди година.

Източник: Труд