Тампа Бей поведе на Чикаго във финала за Купа „Стенли“ (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Тампа Бей Лайтнинг спечели с 3:2 третия двубой от финалната серия в Националната хокейна лига на САЩ и Канада срещу Чикаго Блекхоукс и поведе с 2:1 победи в битката за Купа „Стенли“.

Претендентите за трофея натрупаха два поредни успеха срещу фаворита за трета титла в последните шест години след успехите през 2010 и 2013-та. Шампионът на Източната конференция Тампа Бей този път не разчиташе за успеха на някой измежду звездите си като Стивън Стамкос или Райън Калахан, а на 24-годишния защитник Виктор Хедман.

Той с великолепни подавания изработи два от головете за 'светкавиците' и индикира, че те също имат потенциал да се представят на най-високо ниво точно в решителните моменти от сезона – качество, с което Чикаго бе изградил репутацията си през последните сезони.

Хедман подаде за първия гол в мача в 5-ата минута за Райън Калахан, но в 14-ата от положение пауър-плей Брад Ричардс изравни след поредна асистенция (11-та за плейофите) на Мариан Хоса.

Хоса и Саад комбинираха отново четири минути след началото на втората третина и донесоха аванс на Чикаго, преди Ондрей Палат да се възползва от пас на Никита Кучеров само 13 секунди по-късно и да възстанови равенството.

3 минути преди края на редовното време пък Хедман намери Седрик Пакет с отлично подаване и последният реализира решителния гол в полза на Тампа Бей – 3:2 и 2:1 победи във финалната серия.

Тампа Бей се стреми да спечели втора Купа „Стенли“ в историята си след триумфа през 2004, а Чикаго е 13-кратен шампион на НХЛ.