БОК извади федерацията по спортна стрелба, прие Съюза на Гроздева

снимка: Булфото

Общото събрание на Българския олимпийски комитет изключи федерацията по спортна стрелба на Камен Шишманов и прие Българския стрелкови съюз, оглавяван от Мария Гроздева.

 

Решението е взето въз основа на отнетия лиценз на досегашната централа (определен като „груба държавна намеса" наскоро от самия Шишманов) заради допуснати финансови нарушения.

 

Международната федерация по спортна стрелба апелира към БОК да вземе това решение, което предизвика спорове и скандални изказвания от много страни.

 

Според Весела Лечева не е правилно една федерация да бъде изключвана и да ѝ бива отнет лиценза при всяко едно нарушение.

 

Шишманов очаквано напусна бесен залата и заяви, че вотът за определянето на „присъдата" е манипулиран, като щял да свика международна пресконференция, за да обясни за фарса днес.

 

25 от делегатите гласуваха „за", 2 „против" и 16 „въздържал се" - като Шишманов дори обяви, че подобен вот е незаконен.

 

В интерес на истината Лечева се изказа в защита на Мария Гроздева и я определи като човек, който заслужава да бъде президент на БОК, но не може да се съгласи с изключването на федерация с „такава история".

 

"На игрите в Лондон имахме своите герои, но и такива, които надцениха своите възможности. Някои от моите колеги спортисти смятаха, че като са покрили олимпийски норматив са си свършили работата. Напротив.

 

Тепърва започваше борбата за първо, второ и трето място. Олимпийската ни делегация беше напълно обезпечена, благодарение на държавния бюджет и с личната подкрепа на тогавашния премиер Бойко Борисов.

 

Гордея се, че в нашата делегация бе Йордан Йовчев, единственият гимнастик в света, участвал на 6 поредни олимпиади. Имаме също Мария Гроздева, Таню Киряков също с 6 олимпиади зад гърба си. И тези хора искам да ги съхраним за спорта", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова.

 

Кърлингът също бе изваден от БОК, а причина за това е неплащане на членски внос и спирането на правата от Световната федерация по кърлинг.

 

На събранието бе приет и бюджетът на БОК за 2013 година. Той е в размер на 1 758 000 лева.