Световен шампион сложи край на кариерата си

снимка: johnkucera.com

Първият канадец, печелил световната титла в спускането - Джон Кучера, обяви край на своята кариера. Причината за това са поредицата от тежки контузии, които сполетяха алпиеца в последно време

Върхът в кариерата на Кучера бе през 2009 година, когато той изненада всички фаворити на Световното първенство във Вал д'Изер и грабна титлата в скпускането.

Канадецът има и три победи в стартове за Световната купа и е първият алпиец на "кленовите листа", който е стъпвал на върха на почетната стълбичка след супергигантския слалом в Лейк Луис през 2006-а година.

"За мене решението да сложа край на кариерата си е много трудно. В последните четири години нещата с при мен не се случваха така, както исках", сподели Кучера, след като обяви, че се отказва от спорта.

Кариерата на канадецът бе прекъсвана от серия контузии, като най-сериозната беше през 2009-а година, когато падна тежко по време на Супер-Г. Тогава диагнозата беше множествени фрактури на тибиата и фибулата, които му попречиха да кара на Олимпийските игри във Ванкувър година след това.

29-годишният Кучера изглеждаше отново в най-добрата си форма и се опита да влезе в олимпийския отбор на Канада за Игрите в Сочи. Инфекция на дихателните пътища обаче го спря за втора поредна Олимпиада.

"Никога не съм смятал, че ще бъда най-добрият скиор. Но съм горд с това, което постигнах", коментира още Кучера