Страхотна първа победа за Бриньоне за началото на ските в Зьолден

снимка: Agence Zoom

С невероятна агресия и страхотна скорост, особено в първия манш, италианката Федерика Бриньоне постигна първата победа в кариерата си в състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

По традиция глетчерът Ретенбах в Зьолден прие дебютния старт за сезона, а Бриньоне отвя конкуренцията по крайно категоричен начин в гигантския слалом в австрийския зимен център. На втора позиция остана американската звезда Микаела Шифрин, която имаше изоставане от почти една минута спрямо лидерката след първото спускане и заличи нищожна част от него.

Бриньоне спечели с чудовищна преднина от 0.85 секунди пред Шифрин и за разлика от предишни свои участия в Световната купа, избегна сериозно изоставане във втория манш. На трета позиция финишира Тина Вайратер от Лихтенщайн с пасив от 1.25 секунди, като тя се намираше на това място и след първото спускане.

Топ 10 допълниха Лара Гут, Теса Уорли, Виктория Ребенсбург, Сара Хектор, Ева-Мария Брем, Ирене Куртони и Фрида Хансдотер.

Ана Фенингер, която миналата година сподели победата с Микаела Шифрин, се отказа от участие в Зьолден, като стартът на Световната купа в ските мина и без Линдзи Вон и Тина Мазе.

Както Sporta.bg съобщи, Мария Киркова отпадна в първия манш след изключително тежко падане и след това неприятен и болезнен удар в бабуна на пистата, която изкара въздуха на единствената българка в белия керван.

Повече подробности за ужасяващото падане на Мария Киркова

Тя сподели накратко за Sporta.bg, че след падането не знае дали е повече разочарована или наранена физически, като вече пътува за България. Едва 27 състезателки завършиха състезанието в Зьолден, в неделя, 25.10, е слаломът при мъжете в Зьолден.