Куп звезди на изложбата "Новите шампиони на България"

снимка: БГНЕС

Христо Пимпирев, Боян Петров, Александра Жекова, Радослав Янков и Кирил Николов - Дизела са само част от спортистите, представени в изложбата "Новите шампиони на България", която бе открита днес в градинката пред "Кристал" в София, предаде репортер на БГНЕС.

Фотоизложбата, организирана от списанието за екстремни спортове „360°“ и „София-Европейска столица на спорта 2018“ с подкрепата на Столична Община, представя най-добрите екстремни спортисти на България, международно значими постижения в областта на екстремните, алтернативни и аутдор спортове.

Целта на изложбата е да запознае повече хора с българските спортисти, които имат значими международни постижения, които обаче невинаги получават популярност. Да отдадем признание на смелчаците, които не спират да предизвикват себе си и природата.

"Много съм щастлив, че подобни неща започнаха да се случват и в България. Като че ли има малко по-голям интерес от хората към не толкова традиционните спортисти като нас, които не сме в светлините на прожекторите ежедневно. Призовавам всеки, които иска да се запознае с по-екстремните спортисти на България да дойде в градинката на Кристал и да разгледа изложбата", сподели след официалното откриване Кирил Николов, рекордьор на маршрута Ком - Емине.

"Моят основен спорт е ориентирането и там си имаме федерация, всичко е що-годе подредено, но леко страдаме от това, че не сме в олимпийската програма. Олимпийски спорт сме, но не сме в олимпийската програма, което ни отрежда на един от спортовете с не толкова голям приоритет в Министерството. От друга страна спортът е доста специален и не виждам защо от много отдавна се прави тази дискриминация между спортовете на олимпийски и неолимпийски, а не се направи на социални и несоциални. Много от тези спортове, които са показани тук, все повече хора започват да ги практикуват и ако отидете в планината и се разходите наистина добиват все по-голяма популярност. Това е бъдещето, тези спортове ще добиват все по-голяма популярност и това много ме радва", каза още Дизела.

Николов разкри и програмата си за 2016-та година. "Аз всъщност не съм излизам от планината цяла зима, използвах възможността да карам ски, дори и да бягам, не е толкова проблем, когато има сняг. Но сега става все по-приятно, зелено, топло. Тази година съм се концентрирал малко повече върху състезанията си от календара по ориентиране и планинско бягане, който е доста пренаситен. Още май месец има Европейско първенство по ориентиране в Чехия, след това имам Световно първенство по планинско бягане в Словения. В средата на септември има едно много голямо събитие, което ще се организира тук в България - също Световно първенство по планинско бягане. Те са две дисциплини, къса и дълга, тук ще бъде късата и световният елит на този спорт ще бъде в България".