Страхотна драма в Сибир остави Цветан Соколов в подножието на европейския връх

снимка: cev.lu

Цветан Соколов и Кунео изиграха пореден силен двубой през този сезон, но нервите на селекцията на Пиaци не издържаха и италианският тим загуби първия финал на Шампионска лига в историята си от Локомотив (Новосибирск) в драматичен мач с 3:2 (22:25, 26:24, 23:25, 25:20, 16:14).

 

Италианците играха на приливи и отливи, като след чудесна първа част позволиха отпускане в следващите геймове, които доведоха до пълен обрат. Соколов поведе своите към обрата и се стигна до 2:2, но драматичният тайбрек донесе радост на домакините, които в един случай бяха жестоко подпрени от главния съдия в срещата.

 

За победителите отличен двубой изигра Бирьоков, който беше най-резултатен в срещата и записа 23 точки. Дивис също се отличи с прекрасна игра и закова 20 точки и беше истински стълб в посрещането на своя тим.

 

За Кунео Вийсманс се отчете с 20 точки, докато Нгапет и Антонов заковаха по 18. Соколов, който цял мач играеше и като център, и като диагонал, завърши с 16 точки.

 

 

Така Локомотив спечели историческа титла в Шампионска лига, като това бе първи финал и за руския тим. Радостта беше още по-голяма, тъй като железничарите спечелиха купата в Новосибирск - градът домакин на проявата.

 

Цветан Соколов отново започна като централен блокировач, а негова серия от сервиси позволи на Кунео да поведе с 3:2. Гостите обаче не успяха да задържат крехкия си аванс, а при първата техническа пауза "железничарите" имаха аванс от 1 точка - 8:7. След паузата обаче Антонов и Нгапет показаха много хубава игра в атака, като резултатът набъбна до 16:13 в полза на италианския тим.

 

Добрата игра на Кунео продължи уверено след почивката и на моменти авансът достигаше 4 точки. При 19:17 обаче Пиаца взе таймаут заради настъпилото отпускане в редиците на неговия тим. Свободното падане за Кунео обаче продължи, а две грешки на Нгапет позволиха на домакините да се приближат само на точка при 20:19. В следващите минути Кунео играеше по-добре, но Дивис задържаше своите в мача - 23:22.

 

При 24:22 госите получиха точка за пробив, а при сервис на Гърбич играчите на Локомотив не се ориентираха и Кунео спечели първата част с 25:22.

 

Втората част също започна равностойно, въпреки че Кунео започна по-добре. Грешки на Нгапет изравниха резултата, а ас направи разликата 6:4 за Локомотив. Добри изяви на Соколов доведоха резултата до равенство, но Нилсон донесе точка аванс за руския тим - 8:7. Равенството продължи да властва на терена, като Цветан Соколов задържаше своя тим в гейма с прекрасни забивки от втора линия, но все пак Локомотив дръпна с 16:14 при второто техническо прекъсване.

 

Домакините продължиха да играят уверено в атака, като блокадата на италианския тим изобщо не вървеше, което беше и главната причина срещата да продължава точка за точка. Грешка при атака през центъра обаче върна Кунео в гейма и равенството беше възстановено - 21:21. Соколов обаче сбърка при атака и отново "железничарите" дръпнаха с две точки. Нгапет и Вийсманс отново успяха да изравнят, а италианците спасиха точка за пробив при 24:23, но Бутко все пак успя да забие решаващата точка за равенство в геймовете - 26:24 за Локомотив.

 

Третата част започна също равностойно, но Бутко и Бирьоков успяха да натрупат аванс от 3 точки, който беше затвърден при 8:5 след блок-аут на Дивис. Блокадата на Кунео пък продължаваше да не работи на нужното ниво, което не позволи на Соколов и компания да съкратят дефицита си - 16:14 за домакините.

 

Гостите се доближиха на точка при 20:19, но грешките от сервис и слабата блокада си казаха думата, като Локомотив поведе с 22:19 и беше близо до спечелването на гейма. Пиаца взе таймаут, а Нгапет намали до 22:21. Проблемите с блокадата обаче продължиха, като Кунео имаше няколко чудесни шанса за тройна блокада, но Нилсон преодоля поредната такава за 25:23 - 2:1 за Локомотив.

 

Момчетата на Пиаца бяха опрени до стената, но така и не подобриха изпълнението на сервиса и играта на блокада, което доведе до ранен аванс на "железничарите" при 5:3, а техническата пауза все пак дойде при 8:7 за домакините. След паузата обаче италианците засилиха сервиса, а блокадата заработи по-добре и това доведе до 14:11 в полза на Соколов и компания - таймаут за домакините. Веднага след това бяха върнати две точки, но все пак техническата пауза дойде при 16:14 за Бре Банка Ланути.

 

След паузата Кунео се понесе на крилете на Соколов и Нгапет за 20:16, но Дивас успя намали до 20:18, преди да сбърка от сервис за 21:18. Вийсманс пък заби по диагонала ото зона 4 за 23:19 след мощен сервис на Цецо, а поредната му бомба принуди Волвич да забие в аут - 24:19. Нилсон пък получи шанс от сервис при 24:20, но би в мрежата и двубоят трябваше да се реши от тайбрек - 2:2 в Новосибирск.

 

Двата отбора впрегнаха всичките си сили, като срещата вървеше точка за точка, но троен блок срещу Цветан Соколов позволи на Локомотив да дръпне с 5:3. Той се поправи, а Андонов реализира за 5:5. Вездесъщият в мача Нилсон отново даде две точки аванс за своите, след като защитата на Локомотив се справи с две поредни атаки на Кунео - 8:6 и размяна на полетата.

 

Българският диагонал получи лоша топка в зона 4, а тройната блокада се справи с опита му да забие, а "железничарите" докосваха титлата при 9:6. Съдията пък направи невероятна грешка, като отсъди атака на Нгапет в аут, въпреки че блокът беше очевиден - 10:7. Кохут и Соколов обаче неутрализираха скандалното решение - 10:10, а след това 11:10 за Локомотив.

 

При 12:11 топката бе насочена към Вийсманс, който обаче беше хванат от блокадата и Пиаца поиска прекъсване, а Локомотив се нуждаеше от 2 точки да спечели. При оспорвано разиграване в следващата точка Вийсманс пак не успя да избие, а Бирьоков успя да направи 14:11 - три мачпойнта за домакините. Вийсманс направи ас, а след чудесна изява на блока резултатът стана 14:14. Локомотив обаче успя да издържи, спечели следващата точка, а Соколов и Нгапет не успяха да забият срещу блокадата на домакините. Така се стигна до 16:14 и Локомотив ликуваше.