Специална комисия решава сложния казус в мача между Балкан и Академик Бултекс

снимка: lap.bg

Спешна среща на Комисията по контестациите ще бъде свикана в понеделник, 2.04, в 12.00 часа, заради формалното нарушение на правилника от страна на Балкан в двубоя срещу Академик Бултекс 99, когато в игра за тима от Ботевград едновременно се появиха петима чуждестранни баскетболисти.

Съветът трябва да реши дали да наложи служебна загуба на Балкан, макар ботевградчани да спечелиха с 86:76. Правилникът на НБЛ обаче е непреклонен - при подобно стечение на обстоятелствата, единственото решение е служебна загуба.

Ситуацията стана 05:04 преди края на мача. След прекъсване старши треньорът на Балкан Небойша Видич направи смяна, като изкара Венцислав Петков и пусна в игра Дейвид Хоутън. На терена обаче вече бяха ДиВон Уошингтън, Игор Кесар, Джордан Калахан и Брандън Фортънбъри. Играта бе спряна почти веднага, но топката вече беше влязла в игра.

Комисията в състав: Лили Борисова – Генерален Мениджър на НБЛ, Сандра Велчева – Спортен Директор на НБЛ, Надзорен съвет: Петър Георгиев - президент БК Рилски спортист, Иван Чолаков - Президент БК Ямбол и Тодор Стойков - упълномощен представител на БК Академик,  ще се събере в офиса на НБЛ, където ще разгледа случая и ще изгледа запис на двубоя, за да установи налице ли е формално нарушение на правилата, или не.

След като бъде спазена тази процедура, ще бъде взето решение дали да се уважи контестацията на Академик Бултекс 99, като становището ще бъде публикувано официално.