Спасиха от ампутация крака на бобслеистката Скворцова

Хирурзите от болницата в немския град Траунщайн проведоха успешна операция на руската състезателка по бобслей Ирина Скворцова. Състезателката пострада тежко при сблъсък с друг екипаж по време на тренировка на изкуственото трасе в Кьонихзее на 23 ноември.След като прекара повече от две седмици в изкуствена кома тя бе събудена на 7 декември. Опасенията на лекарите в здравното заведение бяха, че ще трябва да ампутират десния й крак, за да предотвратят усложение на контузиите в гръбначния й стълб и таза.


Операцията продължи близо шест часа и по оценка на наблюдаващия хирург от Русия, който останал доволен от работата на немските си колеги. Ампутацията бе избегната и на този етап медиците са уверени, че подобна драстична стъпка няма да се наложи и в бъдеще.


Боб-ът на Скворцова и съотборничката й Надежда Филина се вряза в този на мъжката двойка Евгения Пашкова и Андрей Матюшков. По предварителни данни на немската полиция вина за инцидента има арбитърът, който дал на Скворцова и Филина сигнал за потегляне при наличието на червена светлина.