Русия грабна 13-ти златен медал след нов успех в улея за бобслей в Сочи

снимка: БТА/AP

Първият отбор на Русия в състав Александър Зубков, Алексей Негодяло, Дмитри Труненков и Алексей Воевода спечели златото на четириместен бобслей на Олимпиадата в Сочи.

Воденият от Зубков квартет на домакините триумфира с общо време от 3:40.60 минути от четирите манша.

Домакините поведоха още след първото спускане, в което постигнаха рекорд на трасето, като не допуснаха да бъдат задминати до края. Така руснаците стигнаха за първи път до олимпийското злато в дисциплината, след като в Торино 2006 заслужиха сребро.

Зубков и Воевода пък взеха втора титла в Сочи след триумфа си в двуместния боб преди шест дни.

Победата на четворката на домакините донесе рекордно в историята на страната на Зимни олимпийски игри 13-о златно отличие и общо безпрецедентен 33-и медал. Националният тим на Русия вече си осигури първото място в класирането по отличия.

На второ място в надпреварата на четириместен бобслей само на 9 стотни от секундата завърши първият тим на Латвия.

Трети с изоставане от 39 стотни от секундата се наредиха олимпийските шампиони от Ванкувър 2010 САЩ, водени от Стивън Холкъм, който взе бронз и на двуместния боб със забутвача Стивън Ленгтън.

Вторият състав на Русия завърши на четвърта позиция, като остана само на 3 стотни от бронза.

Пети на половин секунда се класираха британците, а Германия завърши на разочароващото шесто място на 82 стотни. Бундестимът не успя да спечели отличия на четириместен бобслей за първи път от Игрите в Гренобъл 1968 година, припомня БТА. Във Ванкувър преди четири години германците останаха втори след САЩ и прекъснаха серия от четири поредни олимпийски титли в дисциплината.