Само 20 хиляди евро за олимпийско злато в Германия

снимка: БТА/AP

Най-богатата държава в Европа- Германия, показа изненадващ стандарт при раздаването на финансовите бонуси на спортистите, донесли медали от завършилите в неделя Зимни олимпийски игри в Сочи.

Общата сума на наградния фонд, която ще бъде разпределена за всички спортисти до 8-о място, е 548 500 евро, съобщи фондът Дойче Шпортхилфе (Германска помощ за спорта) днес във Франкфурт.

Именно от този фонд се плащат премиите на олимпийците. Типично по германски, хората обясниха и как точно се разпределя сумата. Носителят на златния медал от Сочи получава 20 хиляди евро, сребърните медалисти взимат по 15 хиляди евро, а бронзовите- по 10 хиляди.

За четвъртата позиция всеки германец получава 5000 евро, а за петото- 4. Не са забравени и хората, които са се класирали на 6-о, 7-о и 8-о място. 6-ите взимат по 3 хиляди, а следващите в класирането съответно по 2000 и по 1500.

Германският олимпийски отбор се прибра в Берлин от Сочи с 19 медала- осем златни, шест сребърни и пет бронзови. Само за сравнение, вчера Александра Жекова беше наградена вчера със 100 хиляди лева от държавата за 5-ото си място в дисциплината бордъркрос на Игрите в Сочи.