Солемдал отново спечели преследването

снимка: БТА/AP

Синьове Солемдал от Норвегия спечели за втори пореден сезон преследването на 10 километра от Световната купа по биатлон в австрийския зимен център Хохфилцен.

24-годишната Солемдал, който стартира от шеста позиция след спринта в петък, допусна само една грешка в първата от четирите си стрелби и финишира за 30:16.2 минути, за да запише втора индивидуална победа в кариерата си за Световната купа. Любопитното е, че първият успех на норвежката дойде точно преди година отново в преследването в Хохфилцен.

Юлия Джима от Украйна се нареди на второ място, с което записа най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа. Тя беше перфектна на огневия рубеж, но остана на 11.5 секунди след победителката след по-слабо ски-бягане.

Полякинята Кристина Палка, която тръгна 11-а, също беше без грешка при стрелбата и прогресира до третото място в крайното класиране. Тя завърши на 15.1 секунди зад Солемдал и се качи за втори път в кариерата си на подиума в старт от Световната купа.

Победителката от спринта на 7,5 километра в петък Селина Гаспарин от Швейцария допусна общо четири грешки при стрелбата и в крайна сметка финишира 15-а с изоставане от 1:15.4 минута от победителката.

Носителката на Световната купа Тора Бергер (Норвегия) също направи четири грешки и се класира на 18-о място с пасив от 1:30.2 минута зад сънародничката си Солемдал. Надпреварата премина без българско участие.

Габриела Соукалова от Чехия е лидерка в генералното класиране след 4 от 22 състезания за сезона със 148 точки, пред Солемдал със 145 точки и Олга Зайцева (Русия) със 143 точки.